2024. április 19. péntek Emma

Élelmezésbiztonsági szerepe is van a kertészet fejlesztésének

Agro Napló
Nincs biztonságos hazai élelmiszerellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül – mondta Farkas Sándor, az AM miniszterhelyettese Szentesen, a Magyar Paprika Napján.

Fotó: Pelsőczy Csaba, AM

A kormányzat célja, hogy egész évben friss, biztonságos, hazai terménnyel lássa el a lakosságot. Ehhez a megfelelő üzemméret, a kutatásfejlesztés eredményeinek felhasználása és szakképzett munkaerő is szükséges - hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napjára szervezett tanácskozáson.

Magyarországon épphogy eléri az átlagos napi zöldségfogyasztás a WHO által ajánlott 400 grammot, viszont az egészséges táplálkozásra egyre inkább igény van, így várható, hogy a hazai, biztonságos előállítású élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök iránti kereslet is élénkül - mondta Farkas Sándor. Meglátása szerint ennek megtermelésére képes a hazai ágazat. Ehhez hozzájárulandó a gazdálkodóknak 2017-ben ipari zöldségtermelők számára - termeléshez kötött közvetlen támogatásként - mintegy 3,5 milliárd forintot fizettek ki. A zöldségtermesztők pedig tavaly 1,6 milliárd forint közvetlen támogatásban részesültek.

A szektor egyébként fejlődik: a kertészeti ágazatok 2017-ben 343,2 milliárd forint értéket termeltek, ezen belül a friss zöldségek értéke 177,5 milliárd forint volt.  Magyarországon mintegy 82 ezer hektáron termesztenek zöldséget, ebből 2017-ben körülbelül 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés.

 A hajtatott zöldségek közül paprikát 1550 hektáron, káposztaféléket 640 hektáron, paradicsomot 370 hektáron, salátaféléket 350 hektáron, uborkát 110 hektáron termelnek – adott betekintést az ágazat tavalyi eredményeibe a miniszterhelyettes.

Ma Magyarországon zöldséghajtatásban összesen 140-150 hektár üvegház, 400-500 ha korszerűnek mondható fóliasátor és fóliablokk van, mindebből 350-400 hektár fűtött, amelynek 95 százalékát termálvízzel oldják meg.

A magyar paprika termesztése folyamatosan növekszik, számos új fajta jelent meg, amelyek igen keresettek, ez pedig további lendületet adott a termelőknek – emelte ki Farkas Sándor.

A Magyarországon megtermelt paprika mintegy 60 százalékát, körülbelül 110 ezer tonnát belföldi fogyasztásra szánnak, a feldolgozóipar 50 ezer tonnát használ fel, míg a fennmaradó mintegy 25 ezer tonna terményt exportálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Veszélyben a paprikaültetvények

Veszélyben a paprikaültetvények

Letarolják a poloskák a hazai paprikaültetvényeket – írja a Magyar Nemzet. Egyelőre még menthetőnek tűnik a helyzet, viszont sok bonyodalmat okoz a ká...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!