Élelmiszerbiztonsági kérdezz-felelek a koronavírusról

Agro Napló
Élelmiszerbiztonsági kérdezz-feleleket tett közzé a koronavírusról az Európai Bizottság (EB). A dokumentum számos élelmiszer-biztonsági kérdést tisztáz a járvánnyal kapcsolatban.

A közvetlenül húsvét előtt nyilvánosságra hozott összeállítás az élelmiszerekkel történő infekció, mellett az előállítás, a kereskedelem és a háztartások körülményeit is figyelembe véve mutatja be a jelenlegi ismereteket. Mindemellett listázza a tagállami ajánlásokat és a további hasznos információs forrásokat.

A dokumentum továbbra is megerősíti – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismertetője -, hogy egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra: az élelmiszerekkel terjedne a koronavírus. Az élelmiszerek „vírusmentességére” vonatkozóan azonban mégsem létezik tanúsítvány. Ezért a csomagolással történő esetleges terjedés megelőzése érdekében fontos, hogy mindenki tartsa be a személyi higiéniára vonatkozó előírásokat – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Az élelmiszeripari előállítás minden szakaszában – ahogy eddig is − megkövetelt a higiéniai előírások szigorú betartása és betartása, valamint minden olyan intézkedés (például: a külső kapcsolatok csökkentése), amely minimalizálja az esetleges fertőzés kockázatát.

A kereskedelemben történő fertőződés vagy fertőzés továbbításának jelenlegi ismert egyedüli forrása az általános és a személyi higiénia be nem tartása. Hasznos jó tanácsként elmondható – mutat rá az összefoglaló -, hogy érdemes a bevásárló kocsikat és a gyakran érintett felületeket rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni, az üzletben tartózkodók számát korlátozni, valamint kerülni a promóciós kampányokat, az étel kóstoltatásokat. Személyes és a pénztári kiszolgálás esetén biztosítani kell a megfelelő távolságot, illetve szükség esetén elválasztó falakat kell alkalmazni. A kézpénzes fizetést minimálisra kell csökkenteni, a pénztárszalagot és elválasztókat rendszeresen fertőtleníteni kell.

Mindemellett a háztartásoknak szintén jelentős szerepe van a védekezésben. A rendszeres szappanos kézmosás, a felületek rendszeres fertőtlenítése, az élelmiszerek megfelelő tárolása, fogyasztás előtti tisztítása, illetve az élelmiszerek rendeltetés szerinti elkészítése mind hasznos. A háziállatok, haszonállatok eledel vagy takarmány útján történő fertőződésére jelenleg nincs tudományos bizonyíték.

A teljes dokumentumot az Európai Bizottság weboldalán tekinthetik meg az érdeklődők, egyelőre csak angol nyelven – tartalmazza a tájékoztatás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!