2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt Cziffra Lajos fotós

Agro Napló
Életének 71. évében, október 14-én elhunyt Czifra Lajos fotós (1948-2018), aki múlhatatlan érdemeket szerzett az agrárfotózásban.

Kevesen tudják róla, hogy szakmája szerint repülőgép-szerelő volt, dolgozott a Repülőgépes Növényvédő Állomáson, majd az 1970-es években a MÉM Növényvédelmi és Agrokémiai Központjában, valamint a Magyar Távirati Irodánál is. A '80-as években elvégzett egy, a Magyar Hirdető által szervezett pr- és marketing iskolát.

1990-ben került a Magyar Mezőgazdasághozt, ahol minden korábbi tapasztalatát, ismereteit felhasználta, nem volt idegen tőle a légi fotózás, ahogy a növényvédelmi témákhoz is nagy szakértelemmel nyúlt - írták róla egykori kollégái, tulajdonostársai a magyarmezogazdasag.hu oldalon.

Képei sokat hozzátettek a tudósításokhoz, hiszen nem pusztán egy-egy eseményt rögzített, tudta azt is, hogy mit kell láttatni, a kór- és kárképeket nagy hozzáértéssel szemléltette. Szenvedélyes vadász volt. A Magyar Mezőgazdaság mellett számos kiadványban szerepeltek fényképei (pl.: Magyar Baromfi, Magyarország Mezőgazdasága Országos Kiállításokon, Agrárvilág Magyarországon 1848-2002, katalógusok, plakátok).

Óriási hagyatéka ma már a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményét gyarapítja. Az itt fellelhető anyagának nagy részét a dokumentációs fotózás alkotja, készültek szép számmal légi felvételei, amelyek szorosan kapcsolódnak a növényvédelem (szántóföld, szántóföldek gépesítése stb.) témájához. A világon ma is egyedülálló fényképegyüttest készített a Magyarországon fellelhető gyümölcs- és szőlővírusokról, valamint dokumentálta a NAK-ban végzett virológiai, rovartani, szántóföldi és kertészeti betegségekre vonatkozó kutatásokat.

Temetése október 31-én, 15 órakor lesz a budakeszi temetőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!