Eljöhet a magyar mezőgépgyártás új aranykora?

Agro Napló
A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a hazai mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi Terv keretében történő fejlesztési lehetőségeiről szóló kormányhatározat. Ennek alkalmából a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) közleményt adott ki, melyben üdvözli a döntést.

Az alábbiakban a közleményt változtatás nélkül tesszük közzé:

"A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a „Kormány 1163/2017. (III. 31.) Korm. határozata a hazai mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi Terv keretében történő fejlesztési lehetőségeiről” című dokumentum. A Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított előterjesztés-tervezet az év elején indult hosszas társadalmi egyeztetésen ment át, amelynek alapján a Kormány meghozta döntését.

Az Irinyi Terv átfogó iparfejlesztési koncepció, amely ígéretes iparágakat (pl. védelmi, egészség, jármű ipar), valamint horizontális területeket (pl. digitális technológiák, energia-és anyaghatékonyság) jelöl meg, logikus fejlődési irányokat, kitörési pontokat kijelölve. A „speciális gépgyártás” is ilyen kiemelt fejlesztési terület, amelynek része a mezőgazdasági gépgyártás. Az ágazat fejlesztésével az iparfejlesztés mellett jelentős pozitív hatás érhető el a magyar mezőgazdasági termelésben is. Ugyanakkor a mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi Terv több kiemelt területéhez is kapcsolódik, kedvező fejlődési pályákat elindítva, illetve támogatva.

A magyar mezőgazdasági gépipar teljesítménye is ígéretes, hiszen értékben több gépet termel, mint a hazai (alkatrészpiac nélküli) mezőgéppiac, ha kis mértékben is, de nettó exportőr. A mezőgépgyárak vidéken helyezkednek el, zömében középvállalatok. Számos külföldi cég is rendelkezik Magyarországon gyárral, ahol általában hazai fejlesztéseket is végeznek. A hazai tulajdonosok aránya 60% körüli, amely kedvezőbb az ipar egészében mérhető aránynál. A mezőgépgyártás exportaránya magas, 82% körüli, a magyar mezőgazdasági gépek ár-érték aránya kedvező.

A Kormány szándéka a magyar mezőgazdasági gépgyártás komplex, átfogó és fenntartható fejlesztése, a hazai piaci részesedésének növelése. Ennek érdekében az egyik kiemelkedő cél a jó minőségű hazai gépek fejlesztése informatikai, vezérléstechnikai eszközökkel, minél több „intelligens” gép létrehozásának elősegítése. Ezért a Szent István Egyetemen műszaki-informatikai központot terveznek kialakítani, megteremtve az E-termelési rendszer fejlesztésének feltételeit. Pályázati programok indulnak a mezőgépek informatikai fejlesztésének elősegítésére, valamint a termelési láncból hiányzó gépek kialakítására. A program átfogó jellegét mutatja, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező hazai vezérgépgyártás lehetőségét is megvizsgálják. A mezőgazdasági gépgyártás sikerességének növelése érdekében támogatásban részesül a hazai prototípusok fejlesztő vizsgálata, szántóföldi, üzemi tesztelése, bemutatása. A határozat gondot fordít a bio - műszaki alapkutatások serkentésére, mivel igazán új fejlesztési eredményekhez szükséges az élő szervezet és a gép kölcsönhatásának biztos ismerete. A program kiemelten és integráltan foglalkozik a mezőgazdasági gépész képzés fejlesztésével, a Földművelésügyi Minisztérium jól működő középfokú intézményeitől a SZIE mezőgazdasági gépészmérnök képzéséig. Fontos terület a kül- és belpiaci megjelenést támogató, valamint a banki finanszírozás javítását célzó határozat.

A magyar mezőgazdasági gépgyártást, több mint 25 éve, képviselő szervezet, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) üdvözli a Kormány Határozatát, amely az 1970-es évek nagy mezőgépipari fejlődéséhez hasonló folyamatot indíthat el. A MEGOSZ együttműködik a fejlesztést elősegítő szervezetekkel, különösen a Földművelésügyi és a Nemzetgazdasági Minisztériumokkal. Várjuk minden, a hazánk agrárfejlesztéséért, mezőgépgyártásáért elkötelezett szakember, szervezet segítségét, támogatását!

A MEGOSZ Elnöksége"

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!