Elkészült a keserű likőrök Szupermenta-rangsora

Agro Napló
Elkészült a keserű likőrök szupermenta rangsora, ugyanis keserű likőröket vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei – tájékoztatta az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az Agro Naplót.

A Nébih laboratóriumában – többek között – megmérték a 26 vizsgált termék alkohol-, cukor-, réz, valamint metanol-tartalmát, de nem maradt el a jelölések és a nyomon követés ellenőrzése sem. Élelmiszerbiztonsági szempontból minden likőr megfelelt az előírásoknak, de jelölési hiba miatt 14 termék esetében – amely 7 előállítót érintett – kellett intézkedni.

A hivatal laboratóriumában megvizsgálták a termékek tényleges alkohol-, összes cukor-, összes extrakt-, metanol-, valamint illóanyag és réztartalmát. A tesztelt keserű likőrök élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzőik alapján mindenben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

A laboratóriumi méréseken túl a Nébih hatósági felügyelői ellenőrizték a termékek nyomon követhetőségét, és sor került a gyártmánylapok, valamint a jelölés vizsgálatára is. Utóbbi esetében a 26-ból összesen 14 alkoholos italnál állapítottak meg kisebb hiányosságokat. Az ellenőrök kifogásolták többek között, hogy a termékeken szereplő megkülönböztető jelöléseket a gyártmánylapokon nem igazolták, illetve hogy a gyártmánylapokon szereplő adatok pontatlanok voltak. A hibák miatt a felelős vállalkozókat a hivatal figyelmeztetésben részesítette és kötelezte őket azok kijavítására.

A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A rangsor az íz, az ízharmónia, az illat, a szín, valamint a külső megjelenés értékelésével állt fel. A 26 termék közül első helyen a Berghofer Bitter Keserű Likőr végzett, másodikként zárt a Bitter Likőr, míg a dobogó harmadik fokára a Ferencz Keserű Likőr Extra állhatott (További információk érhetők el a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tesztelték a barackpálinkákat

Tesztelték a barackpálinkákat

Huszonhárom barackpálinkát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten. A termékek laborató...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!