2024. április 27. szombat Zita

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Agro Napló
Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlő-túltermelési válság, ugyanis a vártnál kevesebb szőlő termett az idén hazánkban és más európai országban is – vonta meg a 2019-es szüret mérlegét a Varga Pincészet.

A cég közlése alapján – amit az Agro Napló megkapott – így a borexport is segíthet levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Mostanra a Varga Pincészetnél is véget ért a szüret, a borászat idén mintegy 18500 tonna szőlőt dolgozott fel. Ez azt jelenti, hogy a tavalyihoz hasonlóan várhatóan mintegy 14,5 millió palack bort állít majd elő az idei termésből. Az európai terméskiesésnek köszönhetően pedig az export mennyiség legalább 50 százalékkal nőni fog a cég szakembereinek becslése alapján. A szép őszi idő - a borászok várakozásai szerint - minőségű évjáratot érlelt. A korai fajták némelyike már palackban van, többek között a különleges zamatú Irsai Olivér is – összegezték az eddigi idei eredményeket a Varga Pincészetnél.

„A Varga Pincészet befejezte a szüretet, mindkét birtokán kevesebb szőlőt dolgoztak fel, mint tavaly, Badacsonyban 11500, míg Egerben 7000 tonnát.” – tudatta Varga Péter tulajdonos. Hozzáfűzve: „néhány száz mázsa szőlő ugyan még a hegyen van, de a szüreti munkarendnek vége. A 18500 tonna szőlő feldolgozása, 10 százalékkal kevesebb, mint az előző években. A szüreti hónapok aszálya és az ültetvényeknek az előző két év nagy terméshozamában való kifáradása miatt országosan is kevesebb szőlő termett, de az előző éveknél is jobb minőségben.”

Felidézik: korábban a piaci egyensúly védelmében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) úgynevezett „zöldszüreti” támogatásról döntött. Ennek lényege, hogy a gazdák az előző két év átlagtermésének mintegy 52 forinttal számított ellenértékét kapták meg kilogrammonként kárpótlásként, ha július elején éretlenül a földre „szüretelték” a fürtöket. „Figyelembe véve, hogy az állami támogatás milyen biztonságot jelent, az előző két év nagy termése pedig jó bázist ad, és a korai „szüret” még némi költségmegtakarítást is hoz” - tartalmazza a tájékoztatás -, ezért a döntéshozók nagy érdeklődésre számítottak. Ez azonban elmaradt, a termőterületnek kevesebb mint 8 százaléka esett csupán áldozatul a zöldszüretnek, erre is túlnyomó többségében az Alföldön került sor.

A minőség szempontjából is érdekesen és ellentmondásosan alakult az év. A szüret kezdetéig nagyon sok volt az eső, és ez fokozta a gombás fertőzések kockázatát. Akik viszont július végéig meg tudták védeni a termést, azok nagyon szép szőlőt szüretelhettek. „Évről-évre látjuk, hogy milyen nagy szerepe van a tudományos alapokon végzett mérnöki munkának a szőlőtermesztésben” – értékelte a helyzetet  Varga Máté Péter tulajdonos, a pincészet ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább, az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás kedvezett a szőlőknek, amiből 17 800 tonnát dolgozott fel a badacsonyi és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!