2024. április 24. szerda György

Élőállat-szállítások: az Európai Bizottság is támogatja a magyar intézkedéseket

Agro Napló
Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának július 15-i, brüsszeli ülésén üdvözölte azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit – köztük Magyarországéit is –, amelyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Az Agrárminisztérium (AM) június 21-től kezdődően – a múlt évhez hasonlóan – ismét megtiltotta a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetében.

Feldman Zsolt, a szaktárca mezőgazdaságért felelős államtitkár a tanácsülés során egyetértett a Bizottság azon felhívásával, miszerint az élő állatok szükségtelen szenvedésének megelőzése érdekében más tagállamoknak is a magyar hatóság által megtett intézkedésekhez hasonló lépéseket kell tenniük.

Az agrárminiszterek a belga fővárosban tartott testületi ülésükön megállapították, hogy minden szinten további erőfeszítések megtétele szükséges a vonatkozó jogszabályi megfelelés biztosítása érdekében, és kiemelték: az érintett szereplők (különösen szállításszervezők, szállítmányozók) figyelmének felhívását a szállítások részletes tervezésének előírásaira.

Ez elsősorban azt jelenti, hogy ne kerüljön sor hosszú távú élőállat szállításra, ha az előrejelzések szerint az út során a hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius fokot – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!