Előrébb hozták a méhegészségügyi de minimis támogatási kérelem benyújtását

Agro Napló
Előbb beadható a méhegészségügyi de minimis támogatási kérelem – közölte a nak.hu. A kérelmeket legkésőbb 2020. május 31-ig elbírálják.

A méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca tavaly új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára, amelynek részleteit a 38/2019 (VIII.10.) AM rendelettel módosított 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet, valamint a Magyar Államkincstár 4/2020 (I.29.) számú közleménye tartalmazták.

A kérelmező a 2019. november 15. napján a TIR nyilvántartásban szereplő méhállomány alapján, méhcsaládonként 1000 Ft támogatásra jogosult azzal, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keret mértékét.

A méhészek a támogatási kérelmet a korábbiakhoz képest hamarabb, 2020. február 1. és 28. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz, az erre a célra kialakított elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül. A támogatási kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül, de legkésőbb a határidő végéig az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható.

Minden kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be, az eljárás során kötelező az elektronikus kapcsolattartás!  A módosított rendelet és a kapcsolódó MÁK közlemény alapján a kérelem kamarai meghatalmazott útján is benyújtható.

Amennyiben az adott támogatási évben, az összes kérelmező részére megállapított jogosult támogatási összeg meghaladja a rendelkezésre álló 700 millió forintos keretösszeget, a kérelmezők részére megállapítható jogos támogatás összege a túllépés mértékével arányosan csökken.

A kérelmeket legkésőbb 2020. május 31-ig elbírálják, a méhészek így már a szezon kezdetén hozzájuthatnak az igényelt támogatáshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!