Emelkedő árak és nagyobb kukorica-, búza- és rizstermés az idei szezonban

Agro Napló
Róma, 2016. szeptember 8. – Emelkedett az alapvető élelmiszerek nemzetközi kurzusa augusztusban – egyetlen kivételt az optimistább termelési kilátások miatt a szemes termények képezték.

A most megjelent FAO élelmiszerár-index (165,6 pont) júliusi eredményéhez képest majdnem 2 %-kal magasabb szinten zárt, közel 7 %-kal az előző évet alapul véve. Különösen a sajt és a pálmaolaj ára ugrott meg, a búza, kukorica és rizs ára ellenben csökkent.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb előrejelzése alapján idén 2 566 millió tonna gabonát takaríthatunk be, az előzetes becslésekhez képest 22 millió tonnával többet. Szintén most jelent meg a FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentés, amely ezt a növekedést a világszerte kiemelkedő búza- és inkább csak az amerikai piacon felfutó kukoricatermésnek tulajdonítja.

Ezek után nem csoda, hogy a készletek is jelentősen gyarapodnak, és a globális raktárkészlet és felhasználás egymáshoz viszonyított aránya egy sokkal megnyugtatóbb és kényelmesebb szintre, 25,3 %-ra nő.

Jó termés várható

A teljes szemesgabona-kibocsátás (1 329 millió tonna) 2016-ban 2 %-kal haladja meg a tavalyit, ahogy sok országban, például az Egyesült Államokban erősebb kukoricatermést prognosztizálnak.

Búzából sem leszünk szűkén: a 741 millió tonnára emelt előrejelzés az optimista ausztrál, észak-amerikai, indiai és orosz terméskilátásoknak köszönhető. Oroszország a legjobb úton halad, hogy a világ legnagyobb búzaexportőrévé váljon, megelőzve az Európai Uniót, ahol a csapadékos időjárás keresztbe tett a jó szezonnak.

A várható 496 millió tonna rizs is új rekordot jelenthet 2016-ban. Ázsia nagy részében kedvezett ugyanis az időjárás ennek, emellett amerikai gazdák is nagyobb arányban vetettek rizst az érte kérhető magasabb ár miatt.

Minimális növekedés mellett, lényegében változatlan szinten marad a gabona iránti kereslet, élén a kukoricával és az alacsonyabb minőségű takarmánybúzával. A gabonák kereskedelme élénkül a búza és szemes termények bőséges elérhetőségének köszönhetően.

Az ártrend újra emelkedő

A FAO által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag nemzetközi ára a júliusi megtorpanás után belehúzott augusztusban, így elérte az elmúlt 15 hónap legnagyobb értékét.

Új szelek fújnak a tej és tejtermékek nemzetközi piacán – ez tükröződött a FAO tejtermék árindexén is, amely 8,6 %-kal nőtt. Visszaesett az EU-s tejtermelés, ahogy a csendes-óceáni térség várható exportpotenciálja is.

A növényi olajok ára is erősödött a pálmaolaj drágulásával párhuzamosan. Utóbbi a prognosztizált maláj terméscsökkenés és a kínai, indiai és EU-s importigény növekedés kombinációjára vezethető vissza.

A cukorárindex a 2,5 %-os emelkedéssel közel hatéves csúcson van – a jelenlegi érték az egy évvel korábbinak közel a duplája! Szakértők emögött az erősödő brazil valutát, továbbá az inkább hazai piacokon értékesített termény miatti szűkülő exportpiacok együttes hatását sejtik.

A húsok ára változatlan maradt, a gabonáké pedig 3 %-kal csökkent.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!