Emelték az idénymunka adómentes napi jövedelmét

Agro Napló
Az agrárium szereplőinek kérésére módosult az egyszerűsített foglalkoztatással, valamint az illetékmentességgel kapcsolatos szabályozás – közölte szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A módosítást már a 2017. évben megszerzett jövedelemre is alkalmazzák.

Erre azért volt szükség, mert az idényjellegű foglalkoztatás bérköltségei az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt folyamatosan emelkednek. Míg 2014-ben a mezőgazdasági idénymunkások átlagos napi bére 5000-5500 forint volt, addig mára már 8000 forint alatt szinte lehetetlen dolgozót találni mezőgazdasági munkákra. Emiatt fennállt a veszélye annak, hogy az érintettek túllépik az adómentes keretösszeget, ezáltal utólagosan adófizetésre és szja-bevallás benyújtására válnak kötelezetté – olvasható a kamarai közleményben.

A Győrffy Balázs kamarai elnök által kezdeményezett, az Országgyűlés által egyhangúlag elfogadott változtatás az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem korábbi 5870 forintos összegét az idei évre vonatkozóan 7631 forintra, 2018-ra 8255 forintra növeli, majd a jövőben a minimálbér növekedésével arányosan emeli. A rendelkezést tehát már a 2017. évben megszerzett jövedelemre is alkalmazzák.

A jogszabály változásával elkerülhető, hogy a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatása csökkenjen, ezáltal a gazdálkodók nem szembesülnek komolyabb munkaerőhiánnyal. A kamara felidézte: a szintén elfogadott, illetéktörvényt módosító javaslat célja az volt, hogy a törvény összhangban legyen a földforgalmi törvény szabályaival, és enyhítse a termőföldszerzés illetékmentességére vonatkozó feltételeket. Az eredeti szabályozás szerint a gazdálkodónak nem kellett a termőföld után vagyonátruházási illetéket fizetni, ha vállalta, hogy azt legalább öt évig termelésre használja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!