Emlékmű lett a derekegyházi öntözőhajó makettje

Agro Napló
Agrártörténeti emlékmű lett a derekegyházi öntözőhajó makettje, mivel a jó termés és az eredményes gazdálkodás egyik alapvető feltétele az öntözés, ezt már száz évvel ezelőtt is tudták, ezért is állítottak munkába az 1920-as években Derekegyházon egy öntözőhajót – mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, amikor az egykori öntözőhajó makettjét a település központjában augusztus 20-án leleplezték.

Farkas Sándor az ünnepségen úgy fogalmazott: az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni – többek között öntözni – kell, e nélkül nem képzelhető el eredményes mezőgazdaság. Ezért, a következő évtizedben, a szaktárca által kidolgozott öntözésfejlesztési program végrehajtásával mintegy 170 milliárd forint jut az öntözőművek felújítására, újak létesítésére.

„El szeretnénk érni, hogy 20-25 millió ember számára meg tudjuk termelni a biztonságos, jó minőségű élelmiszert. Emellett a vidéki életforma, a vidéken élők helyzetének javítása a helyben maradást is erősíti – mondta a politikus.

Az államtitkár Weiss Manfréd öntözőhajóját méltatva kitért arra, hogy már száz évvel ezelőtt is felismerték a gazdák, hogy fejlesztés nélkül nincs továbblépés.  Öntözés nélkül nincs eredményes gazdálkodás. Így Csongrád-Csanád megyében az egykori birtokos mintegy 100 holdat tudott öntözni a hajóval.

Szabó István Derekegyház polgármestere – a hungarikumpályázat segítségével elkészült öntözőhajó makettjének leleplezésekor – emlékeztetett: Weiss Manfréd gyáriparos nevét jól ismerik Derekegyházon. Családja az egykori Károlyi-birtokot mintagazdasággá fejlesztette, ahol az országban először öntözőhajóval locsolták a földet. Weiss Manfréd és családja az öntözéshez szükséges csatornarendszert hét év alatt építette ki, amely után komoly fejlesztés vette kezdetét a településen – tartalmazza az összefoglaló az agrártárca honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!