Enyhe tél - Továbbra sem okoz gondot a gyümölcsösökben az enyhe időjárás

Agro Napló
A gyümölcsfák kényszernyugalmi állapotban vannak és az enyhe tél eddig nem okozott gondot a gyümölcsösökben - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke szerdán az MTI megkeresésére.

 Közölte: a kertek megfelelő állapotban vannak, ám az enyhe tél megnövelte a kórokozók nagyobb számú áttelelésének esélyét. Ezért felhívta a gazdák figyelmét, hogy a növényvédelmi munkákra a szokásosnál nagyobb gondot fordítsanak. Ezeket a teendőket a fák virágzásáig mindenképp ajánlatos elvégezni.

    Beszélt arról is, hogy a gyümölcsösökben most kezdték a metszési munkálatokat, amelyek várhatóan még márciusban is tartanak majd.

    Elmondta azt is, hogy szükség van a lemosó permetezésekre, amelyek szintén a fák megfelelő állapotban tartását biztosítják.

    Egy hete Mártonffy Béla elmondta, a gyümölcsösöknek nem ártott a január végi, február eleji lehűlés és az ónos eső. Hozzátette, szerencsére a lehűlés kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük. Kedvezőnek nevezte azt is, hogy a lehűlés nem hirtelen következett be és a hőmérséklet sem csökkent extrém alacsonyra, például mínusz 15-20 Celsius-fokra.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eső helyett árhullám jön

Eső helyett árhullám jön

Még a vártnál is kevesebb csapadék hullott az elmúlt napokban. A zöldség-gyümölcs árak emelkedése mellett már a hústermékek is drágulnak a Népszava sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!