Enyhén emelkedhet az idén az őszi kalászosok ára

Agro Napló
Az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agro Naplóval, hozzátéve: mindez fontos információ lehet az vetésre készülő gazdák számára.

A tájékoztatás szerint az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség (VSZT).

Takács Géza a VSZT elnöke elmondta: a szervezet szakmai bizottsága az őszi vetési szezon előtt felmérte az idei vetőmag piaci helyzetet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szaporító területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos információit is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. Ez annak ellenére így van, hogy minőségi problémák miatt térségi és fajtahiányok előfordulhatnak.

A VSZT vezetője kifejtette: a tagoktól kapott információk alapján az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent az őszi kalászos vetőmagok tavalyról megmaradt mennyisége, amely érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búzánál 5,5–6,4 tonna között lehet hektáronként. Az őszi árpa esetében a tagok magasabb, hektáronként 5,5-7,5 tonna közötti termésátlagot jeleztek. A tritikálé a tavalyi évhez képest várhatóan alacsonyabb 4,0-5,4 tonna közötti termést hoz hektáronként.

A Vetőmag Szövetség prognózisa szerint a minőségre vonatkozó várakozások országrészenként eltérnek: búza esetében a dél-alföldi régióban csírázóképességi és vetőmag tisztasági – áthullási problémák jelentkezhetnek. A piaci szereplők ezért a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés is érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedésében.

A széleskörű adatgyűjtést követően a Vetőmag Szövetség idén is közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely idén nettó 101 ezer forint tonnánként. Ez a mennyiség zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmagár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Takács Géza emlékeztetett: az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kap pontos képet a szövetség. Így 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2017-ben 94 ezer, 2018-ban pedig 99 ezer forintért kelt el a vetőmag-piacon egy tonna őszi búza vetőmag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!