Enyhítő intézkedéseket vezetett be a Nébih Hajdú-Bihar megyében

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május 7-én feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzetet Hajdú-Bihar megyében – közölte a hatóság honlapján, hozzáfűzve: az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy április 13. óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Április közepén a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar település egyik tenyészpulyka-telepén jelent meg a madárinfluenza. A gyors és hatékony hatósági intézkedéseknek köszönhetően nem terjedt tovább a vírus, újabb megbetegedés nem fordult elő, így a Nébih május elején elrendelte a védőkörzet feloldását. 

Amennyiben a járványügyi helyzet továbbra is kedvezően alakul, úgy május 16-án a megfigyelési körzet feloldása is megtörténhet, ezzel együtt pedig újraindulhat a belföldi és az Európai Unióba irányuló kereskedelmi szállítás.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban augusztus 13-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!