Érdemi növekedés indulhat a halágazatban

Agro Napló
Ami most történt az unióban, az túlzás nélkül forradalmi lépés – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője a héten megjelent strasbourgi közleményre reagálva, amelyből kiderült, az Európai Unió külön ágazatként ismerte el az édesvízi haltenyésztést.

 

Elképesztő lökést adhat az ágazat fejlődésének Lévai Ferenc szerint az, hogy az Európai Unió külön ágazatként ismerte el az édesvízi haltenyésztést. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Mahal szóvivője lapunknak azt mondta, ennél eredményesebben még magyar lobbi nem tudott fellépni az unióban. Hozzátette, ennek köszönhetően a piaci szereplők könnyebben tudnak majd fejleszteni, innovációkat behozni.

Lévai szerint azok az ökoszisztéma-szolgáltatások, amelyeket az édesvízi haltermelés nyújt a társadalom minden tagja számára, a régió és Európa által is elismertté válnak. „Az Európai Unióban a döntés által elfogadták azt, hogy az édesvízi haltermelés egy ökoszisztéma-szolgáltatási rendszer, aminek sokkal több haszna van a társadalom számára, mint amennyi a gazdálkodásból származó haszna” – fogalmazott a szóvivő. Örömmel fogadta, hogy végre elválasztották az édesvízi akvakultúrát a tengeritől, és megkapták a saját platformjukat, hiszen a fogalmaik sem voltak azonosak.

Ahogy tegnap lapunk is megírta, Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az akvakultúra-beruházási támogatások kapcsán elérte, hogy módosító indítványa révén a beruházási kedv fellendítése és a haltenyésztők szükséges megsegítése érdekében a parlament állásfoglalásában kérje az édesvízi akvakultúrába történő beruházások támogatási intenzitásának 75 százalékra emelését, s ezt a 2020 utáni halászati időszakban lehetne bevezetni.

Lévai kifejezetten üdvözölte a kezdeményezés ezen részét, hiszen a haltenyésztési ágazat, a jellegéből adódóan, sehol a világon nem tud akkora profitot termelni, hogy a fenntartható fejlődést megoldja. Ha ezek a támogatások életbe lépnek – folytatta –, akkor a halfogyasztás érdemben növekedésnek indulhat, hiszen a rendelkezésre álló erőforrások jelentős növelésével még jobb minőségű és még nagyobb tömegű halat tudnak termelni. Jelenleg ugyanis még csak a harmadát fogyasztjuk halhúsból az európai uniós átlagnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!