2024. március 29. péntek Auguszta

Erdészeti nemzetközi konferenciát tartottak Sopronban

Agro Napló
„Erdőfelújítás – hatékony eszköz a klímaváltozásra való felkészülésre” címmel tartottak nemzetközi konferenciát szeptember 9-én Sopronban. A konferencia magyar-szlovén közös faültetéssel vette kezdetét. A jövő erdőinek alapanyagát a most elültetett csemeték biztosítják – mondta Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár a konferencia megnyitóján.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tudományos kutatási eredmények igazolják, hogy a klímaváltozás miatt egyes fafajok élettere csökkenni fog. A jövő erdeinek ugyanakkor egyre növekvő mértékben megújuló nyersanyagot, megújuló energiaforrást kell a társadalom számára szolgáltatnia. Ezzel egy időben az erdők nemcsak a helyi mikroklímát fogják befolyásolni, hanem a térség hőmérsékletének alakulására, azaz mindennapi életünkre is hatással lesznek.

Az erdészeti szaporítóanyag előállítók azok a termelők, akik termékeikkel meghatározzák minden erdő genetikai alapját. Napjaink szakembereinek mindennapi döntésein múlik, hogy Közép-Európában, illetve a Kárpát-medencében milyen erdők létesülnek a jövőben és a felhasznált szaporítóanyagok milyen genetikai hátterű állományokból kerülnek ki. Ha nem megfelelő származású, vagy nem megfelelő klímarezisztenciájú szaporítóanyagot használunk erdőtelepítés vagy erdőfelújítás esetén, akkor könnyen előfordulhatnak erdészeti és erdővédelmi problémák – mondta Bitay Márton.

Bitay Márton kiemelte, a gondoknak és nehézségeknek az országhatár nem szab gátat. Ezért hazánk földrajzi adottságai miatt a hazai erdész szakembereknek a Kárpát-medence régiójában kell gondolkodnia. Ennek jegyében született meg ennek a konferenciának gondolata, mely lehetőséget biztosít a szakma regionális együttgondolkodására és a megfelelő stratégiai irányelvek kialakítására.

A tanácskozás kiemelkedő eredménye lehet a jó példák és a környező államok erdőtelepítési stratégiáinak kölcsönös megismerése. Továbbá a szakmai információk megosztása mellett célja felhívni a figyelmet a környezetvédelemmel és az erdőkkel kapcsolatos gondolkodás megváltoztatásának szükségességére.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!