Eredetmegjelölést kaphatnak a Sümeg környéki borok

Agro Napló
Sümegi oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaphatnak már az idei szürettől a Csabrendeken, Sümegen és Sümegprágán termelt borok és pezsgők,  ezzel új lehetőségek nyílhatnak meg a borvidék előtt – mondta az agrárminiszter a sümegi Jakab Napokon elhangzott köszöntőjében.
Fotó: Botár Gergely

Nagy István kiemelte: a sümegi borok nemcsak az egyediséget biztosító természeti adottságoktól kiválóak, hanem attól is, hogy a borászok párbeszéden és összefogáson alapuló minőséget alkotnak. Sümeg egyedi ökológiai adottságai alapozták meg a jelentős tradícióval rendelkező borvidéken a szőlőgazdálkodást - mondta az agrárminiszter. Hozzátette: az évszázadok alatt felhalmozott szaktudás garantálja a borok minőségét és egyediségét, amely már a reformkorban hírnevet szerzett a településnek, a borvidéknek és az ott termelt boroknak – tájékoztatott a honlapján közzétett összefoglalóban az Agrárminisztérium (AM).

A szaktárca vezetője kitért arra is, hogy az elmúlt bő két évtizedben megújulásra törekedtek a helyi borászok, a szőlőültetvény gazdálkodásban az ökológiai fenntarthatóság elvét jelölték ki a fejlődés alapjául.

A sümegi borkészítés alapelvei az ideális élőhely helyreállítása és a természet ritmusához igazodó termelési folyamat – mondta a miniszter. Kiemelte: a "Natúr Sümeg" egy ősi hagyományos termesztési technológiára épül, ami egy, a jövőbe mutató termelési kultúrát honosíthat meg szerte az országban. Ennek legfőbb feltétele a természetesség – mutatott rá Nagy István.

Fotó: Botár Gergely

Kovács Zoltán, az idén megrendezése kerülő "Egy a Természettel" - mottójú - Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos az eseményen többek között arról beszélt: a szeptember 25. és október 14. között tartandó rendezvényhez közeledve útjára indítottak egy programsorozatot, amellyel az ország összes, mintegy 1500 vadásztársaságának tagságát igyekeznek megmozgatni. Ennek első állomás Sümegen volt. Hangsúlyozta: Budapest és Magyarország, 50 évvel az 1971-es vadászati világkiállítás után, a Hungexpo egész területén, 75 ezer négyzetméteren olyan kiállítást mutat be, ami tiszteleg a vadászat és a fenntartható természetgazdálkodás előtt.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy Veszprém 2023-ban a Balaton régióval együtt lesz Európa kulturális fővárosa, és Sümeggel is szövetségben, együtt jelenítheti meg a térséget Európa közvéleménye előtt.

Rámutatott: Sümeg történelmi hagyományai mellett a magyar kultúrtörténetben is fontos szerepet tölt be, valamint a magyar gasztronómiai térkép "egyik ékköve" is – jegyezte meg a kormánybiztos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!