Eredményes finanszírozási workshop az AKI-ban

Agro Napló
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI), az Agrárminisztérium (AM) és a Magyar Bankszövetség (Bankszövetség) idén ötödik alkalommal tartotta meg „Támogatások és finanszírozási folyamatok az élelmiszer-gazdaságban” elnevezésű workshopját a közelmúltban, a rendezvény a szakmai értékelés szerint eredményes volt – tette közzé honlapján az AKI.

A szakmai találkozón az agrárfinanszírozásban meghatározó bankok, garanciavállalók, lízingcégek és egyéb pénzügyi szervezetek képviselői, valamint az AM, a Bankszövetség és az AKI szakemberei vettek részt. A rendezvény célja az elmúlt évi pénzügyi folyamatok értékelése, valamint a 2021–2022-es agrár-vidékfejlesztési pályázati felhívások ismertetése, megvitatása volt.

A rendezvényen részt vevők egyetértettek abban, hogy 2020 a kihívások és nehézségek ellenére „jó év” volt hazánkban finanszírozási szempontból. A hitelek állománya a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban egyaránt bővült, csakúgy, mint a kezességvállalásé és a lízingé. A kedvező folyamatokban nagy szerepet játszottak a pandémiával összefüggésben indított kedvezményes hitelezési, garanciavállalási programok. A 2021-től meghirdetendő pályázati felhívásokkal kapcsolatos várakozások optimistának, a jelenlévők az agrárágazat jövője szempontjából óriási lehetőségnek, egyben hatalmas feladatnak is tekintették a bőséges források hatékony felhasználását.

A workshop jelentőségét a szakértők abban látják, hogy lehetőséget teremtett az agrárirányítás és a pénzügyi szervezetek képviselői közötti közvetlen kommunikációra, illetve a szakpolitikai és a finanszírozói szempontok ütköztetésére, megvitatására. A programot a tervek szerint jövőre is megrendezik.

A résztvevők Goda Pál, az AKI ügyvezető igazgatója, illetve Tresó István, a Bankszövetség Agrár munkacsoport elnökének köszöntő szavai után Lámfalusi Ibolyától, az AKI Fenntarthatósági Igazgatóságának helyettes vezetőjétől hallhattak előadást a mezőgazdaság és az élelmiszeripar 2020-as finanszírozási helyzetéről.

Ezt követően Papp Zsolt György, az AM vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára mutatta be a 2021–2022. évi átmeneti időszakban meghirdetésre kerülő beruházási támogatások részleteit. A program második felében a felkért hozzászólók (Papp Zsolt György (AM), Tresó István (Bankszövetség, K&H), Fazakas Péter (Takarékbank), Gór Arnold (Erste Bank), Laurinyecz Anita (Unicredit Bank), Leskó Tamás (AVHGA), Szabó István (OTP), Takáts Zsolt (Raiffeisen Bank)) kerekasztal-beszélgetésen fejthették ki véleményüket és gyakorlati tapasztalataikat az elhangzottakkal kapcsolatban – tartalmazza az összefoglaló.

A konferencia két legfontosabb előadása letölthető a workshop weboldaláról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!