MENÜ

Eredményes volt a mezőgazdasági termelők egységes kérelem benyújtási időszaka

Agro Napló 2020.05.20.

Eredményesen zárult a mezőgazdasági termelők idei egységes kérelmeinek szankciómentes beadására rendelkezésre álló időszaka május 15-én, a koronavírus-járvány miatti rendkívüli körülmények közepette is – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

 

Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján a kérelmek száma és az igényelt terület nagysága a korábbi évekhez hasonlóan alakul az idén is, eddig 166 901 ügyfél nyújtotta be kérelmét, és 4 993 382 hektár mezőgazdasági terület művelése után kért támogatást.

Az ismertetés emlékeztet: az egységes kérelem eljárásrendjének keretében 43 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehetett támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján, a koronavírus-járvány által előidézett rendkívüli körülmények közepette sem volt fennakadás a kérelmek határidőre történő beadásában.

A gazdálkodóknak munkanaponkénti 1 százalékos késedelmi szankció alkalmazása mellett május 16. és június 9. között (június 9-ét is beleértve) továbbra is lehetőségük van kérelmet benyújtani. A május 15-éig benyújtott kérelem május 31. (a munkaszüneti napokra tekintettel idén június 2-a) 24.00 óráig támogatáscsökkentés nélkül módosítható. A június 3. és június 9. közötti változtatás az érintett tételre járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentésével jár, június 10-ét követően benyújtott egységes kérelmet pedig érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. Az állatalapú közvetlen támogatásoknál azonban az 1 százalékos csökkentés már május 18-tól érvényes.

A MÁK - a 2016-os eredményes bevezetést követően - idén is él majd az előzetes ellenőrzés lehetőségével. Ennek során a benyújtott egységes kérelmek május 15-ei, szankciómentes beadási határidejét követően a MÁK az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, vagy a gazdálkodók képviselőit, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát talál. A termelők ennek alapján a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül szintén szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket. Az előzetes ellenőrzések 2017 óta kiterjednek az állatalapú kérelmeknek az egyes nyilvántartásokkal (ENAR) történő összehasonlítására is.

Az előzetes egyeztetésről szóló végzéseket kizárólag elektronikusan, az ügyfélkapura küldik meg várhatóan május végén, de legkésőbb június elején. A végzésre a választ szintén kizárólag elektronikus úton, az erre a célra rendszeresített bizonylat ügyfélkapun keresztül lehet megküldeni június 19-éig. Az Agrárminisztérium azt javasolja az érintett gazdálkodóknak, hogy lehetőség szerint minden esetben éljenek a javítás szankciómentes lehetőségével – ismerteti az összegzés.