Erre figyeljünk gyümölcsfa ültetéskor!

Agro Napló
Megkezdődött az őszi gyümölcsfaültetés és a faiskolák szezonja: október közepétől már kaphatók a fiatal gyümölcsfák, a kedvező talajhőmérséklet pedig ideális a kertbővítéshez. A csemeték kiválasztása és helyes elültetése során, viszont több fontos tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fák pár éven belül termést is hozzanak.

Ebben nyújt segítséget a gazdáknak Makay Miklós, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.(MKSZN) érdi faiskolájának szakértője, aki 5 fontos lépésre hívja fel a faültetők figyelmét.

  • Biokert vagy hagyományos kert?
  • A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha biokertet tervezünk, akkor érdemes a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat választani. Almánál ilyen pl. a Florina, a Freedom, meggynél pedig a Csengődi fajta.

  • Milyen környezet várja a fát?
  • Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Ha nincs pl. mandula vagy őszibarack, akkor ezek valószínűleg nem élnek meg az adott körülmények között. A talajminőség egy másik fontos szempont lehet. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni és lazább talajjal, tőzeggel vagy egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

  • Honnan szerezzük be a gyümölcsfáinkat?
  • Vásárláskor érdemes a nemesítőkhöz közel álló faiskolákhoz fordulni, hiszen itt a hobbikertészeket és a nagyüzemi telepítőket egyaránt ellátják további tanácsokkal. Az ország legnagyobb gyümölcsfa szaporító intézetének, az MKSZN Kft-nek Érden, Újfehértón, Cegléden és Fertődön is van faiskolája, ahol összesen 290 fajtát szaporítanak.

  • Szállítási hibák
  • Vásárlás után közvetlenül könnyen kiszáradhat a kis fa, ha nem figyelünk a szállításra. Burkoljuk zsákba vagy műanyag fóliába a gyökereket, hogy ne érje őket szél. Ültetés előtt akár egy napig is tartsuk vízben, utána pedig többször is bőven locsoljuk meg.

  • Vigyázzunk a gyökerekre!
  • Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarabb terjeszkedjenek. A frissen ültetett fát locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani a fát, amíg nem rögzül. Ha szeretnénk trágyázni a földet, figyeljünk rá, hogy a gyökerek ne érintkezzenek a trágyával, mert az bomláskor felmelegszik, és a gyökerek könnyen megfőhetnek.

    További információ és szaktanácsadás: www.mkszn.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!