MENÜ

Etilén-oxid tematikus oldalt indít honlapján a Nébih

Agro Napló 2021.07.22.

A világszintű termékvisszahívásra való tekintettel „Etilén-oxid tematikus oldalt” alakított ki honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság.

 

A folyamatosan frissülő felületre azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek kerülnek, amelyek bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készültek. A tematikus oldal létrehozásával az érintett termékek könnyebb azonosítását és visszagyűjtését segíti a hivatal.

Az Európai Unió egységes állásfoglalása alapján minden olyan terméket ki kell vonni a forgalomból és vissza kell hívni a vásárlóktól, ami bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készült. Fontos tudni – hívják fel a figyelmet a szakemberek -, hogy a késztermékek szennyezettsége alapvetően alacsony mértékű (sok esetben ki sem mutatható), mivel azonban széles körben, több termékcsoportban felhasznált adalékanyagról van szó, a napi bevitt szennyező mennyisége összeadódik. A széleskörű visszahívásokra tehát a fogyasztók maximális biztonsága érdekében van szükség.

Tekintettel arra, hogy az intézkedés Magyarországon is több terméket érint, és az érintettség miatt további esetek is várhatók, a Nébih létrehozta az „Etilén-oxid tematikus aloldalt”.

A hivatal szakemberei a felületen táblázatos formában, elkülönítve és pontos azonosítókkal ellátva gyűjtik össze az etilén-oxiddal szennyezett termékeket. A lista az aktuális termékvisszahívásokat követve, folyamatosan frissül.

A Nébih javasolja a vásárlóknak, hogy a legfrissebb információkért rendszeresen kísérjék figyelemmel az aloldalt. Továbbá kérik azt is, hogy körültekintően ellenőrizzék a birtokukban lévő termékek azonosítóit és csak pontos egyezés esetén vigyék vissza azokat a vásárlás helyére!

Együttműködésre kéri a hatóság az élelmiszer-vállalkozókat is, akik a termékvisszahívás aloldalon található előírásoknak eleget téve jelenthetik be a Nébih felé azokat a tételeket, amelyekről bebizonyosodott, hogy szennyezettek. „Segítő közreműködésüket előre is köszönjük” – zárul a Nébih legfrissebb tájékoztatója.