Európai szakértők vizsgálják a szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadásának lehetséges okait

Agro Napló
Az Európai Unió tagállamaiban 2001-ben bevezetett takarmánytilalom óta mindössze 60 szarvasmarhát támadott meg a klasszikus szivacsos agyvelősorvadás (BSE) a kontinensen. Az óvintézkedéseknek köszönhetően a beteg állatok egyike sem került az élelmiszerláncba. A BSE teljes visszaszorítása érdekében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői továbbra is vizsgálják a betegség lehetséges okait.

Tekintettel arra, hogy az EU-ban 2001-ben életbe lépett takarmánytilalom ellenére elszórtan még mindig felbukkan a BSE a kontinensen, az Európai Bizottság felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot az okok kivizsgálására.

Az elmúlt 16 évben a megbetegedések száma jól láthatóan csökkent, mindössze 60 klasszikus BSE esetet rögzítettek Európában. Bár ez a számarány megnyugtató, továbbá a megbetegedett állatok közül egy sem került be az élelmiszerláncba, a betegség teljes visszaszorítása közös érdekünk. Annál is inkább, mivel a klasszikus BSE olyan típusú BSE megbetegedés, amely az embert is megfertőzheti.

Az EFSA vizsgálatai az elszórtan jelentkező megbetegedések okait hivatottak feltárni. A kutatás különösen annak kiderítésére irányul, hogy a fertőzéseket a szennyezett takarmány okozta-e vagy spontán módon, nyilvánvaló ok nélkül előforduló esetekről van szó.

A témával kapcsolatban a NÉBIH honlapján olvashatnak bővebb információkat.

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!