EuroTier Innovációs Díj díjazottjai 2018.

Agro Napló
A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által kijelölt független szakértői gárda döntött az EuroTier Innovációs Díjának nyerteseiről. 250 szigorú kritériumoknak megfelelt termék innováció közül választották ki a legjobbakat. Az EuroTier Innovációs Díjat 2018-ban 26 termék kapta meg.
Az aranyérmet kapta:

Etetővályú gyorstisztító elszívó berendezés (Meier-Brakenberg), Németország

Az optimális takarmány higiénia elengedhetetlen az állatok egészségének és teljesítményének fenntartásához a sertéstenyésztésben. Különös figyelmet kell fordítani az etetővályúk tisztaságára, ugyanis az abban lévő takarmány maradékok megfelelő táptalajt biztosítanak egyes baktériumok, és penészek számára. Régen, a maradékokat manuálisan távolították el a vályúkból lapáttal és vödörrel. Ez a módszer nemcsak fáradtságos, de néhány esetben veszélyes is lehet a munkát végzőkre; takarmány maradékokat gyakran hagytak a sarkokban, ahol gyorsan megindulhatott a romlási folyamat. Az etetővályú gyorstisztitó elszívó berendezéssel a takarmánymaradékokat könnyen és gyorsan eltávolíthatjuk, mivel könnyen csatlakoztathatjuk egy nagynyomású tisztítóberendezés pisztolyához. Ráadásul száraz vagy nedves takarmánynál is egyaránt használható.  Az elszívott maradékot össze is lehet gyűjteni egy tartályba, de a trágya közé is üríthetjük. Az ürítés után a vályút könnyen ki is lehet mosni a mosócsappal, egyszerűen átkapcsolva a berendezés tisztítófúvókájára. Ez biztosítja az optimális higiéniát és a következő adag takarmány frissen tartását, jobb hasznosulását.

Az ezüstérmesek:

Összesen 25 innovációs termék kapott ezüstérmet a 2018-as EuroTier-en. A legtöbb díjazott a szarvasmarha-tenyésztés témakörében volt, itt 17 termék kapott ezüstérmet.

RUPIOL Sunline takarmánykiegészítő tejelő tehenek részére (FANON d.o.o.), Horvátország

A termék kifejlesztésének hátterében a fenntartható tejtermelés iránti növekvő igény állt, valamint a GMO-s növények felhasználásának csökkentése a takarmányozásban, de ezen túl is van egy kritikus fókusz, mégpedig a pálmaolaj vagy a belőle készült pálmazsír termékek felhasználásának kiváltása. A Rupiol Sunline takarmány-kiegészítő fehérjét és energiát biztosít a vékonybélben bendővédett formában, és alternatívát jelenthet a pálmaolaj használatával szemben. Egy ebből a célból, újonnan kifejlesztett nagynyomású hidrotermikus eljárással készült repce pogácsához, kiváló minőségű repceolajat adunk, és speciálisan megolvasztott napraforgóolajjal bevonjuk, amely biztosítja a bendővédelmet. Eredményként, az eljárás vegyíti a táplálkozási előnyöket olyan környezeti aspektusokkal, mint például a pálmaolaj és a GMO-s szója használatának csökkentése.  A terméket már tesztelték és használják is tejelő tehenészetekben.

Komfort, biztonsági etetőrács istállókba (Ing. Bräuer Stalltechnik), Ausztria

A hagyományos biztonsági önzárós fejzárok gyakran hatástalan védelmet nyújtanak az etetőkorlát alsóbb részeinél. Például akkor, amikor az állatok próbálják elérni az utolsó falatokat is vagy elesnek, és nem tudnak felkelni, mert nyaktájékon beszorulnak. Ezen felül a lengő rudak hangja egy plusz stressz faktort jelent. A komfort, biztonsági önzárós fejzárnál a lengőkar és a lengőegység vízszintes pozíciója eltolódik, ami lényegesen nagyobb biztonsági kimenetet eredményez teljes magasságban és 36 cm-es állatbarát nyitási szélességet ad. Az akadálytalan hozzáférés mellett a tehén nagyobb mozgási szabadságát is lehetővé teszi a takarmányozás során és a beszorult teheneket könnyebben ki lehet szabadítani. A fogási helyzetben a lengőkar elmozdításával 21 cm-es nyakszélesség is elérhető, amely lehetővé teszi az állatfelügyelethez, a kezelésekhez és a termékenyítéshez a biztonságos rögzítést.

HeatBox hőtároló egység patakezeléshez (Albert Kerbl), Németország

Kétkomponensű ragasztóanyagokat gyakran használják a paták rögzítésére a kezelések során. A száradási idő nagyban függ a környezet hőmérsékletétől, különösen a téli hidegben gyengébb kötőtulajdonságokkal rendelkezik, és ezzel egyidőben hosszabb kezelési időt eredményez.  A két kamrából álló HeatBox-ban a kötőanyag konstans 20°C-ra melegíthető. Az első kamrában tartható egy teljes dózisú ragasztó patron, míg a másodikban egy csere patron van munkahőmérsékleten. A Heatbox használatával jelentősen lerövidíthető a pata kezelésének időtartama, és a ragasztó optimális ragasztási minősége révén javítja a pata kötésének tartósságát. Az egyszerű, de okos ötlet tehát egyszerűbbé teszi a pata rögzítését, és rövidebb kezelési idővel csökkenti a tehén stresszét.

AutoLift fejőházi kapuvezérlés (Spinder Dairy Housing Concepts), Hollandia

Nagyon sok folyamatot automatizáltak már a tejelő tehenészetekben, az utóbbi időben, de az irányított tehénforgalmat még nem. Az AutoLift-tel egy komplex, intelligens kapuvezérlési rendszert kapunk, amely megkönnyíti ezeket a feladatokat. Az állatok útvonalán lévő fő kapuk a fejőházig és vissza fel van, vagy fel lesz szerelve vezérlő egységgel; a szenzorok érzékelik a kapuk nyitási pozícióját és vezérlik a kapcsoló egységeket az Internetes szerveren keresztül. Egy applikáció segítségével az alkalmazottak nyomon követhetik az összes kapunyitást valós időben a telefonjukon. Szabályozhatnak is egyes kapukat azonnal és egyedileg, vagy átmenetileg megváltoztathatják bizonyos kapuk vezérlését, egyes állatcsoportok elkülönítésére vagy változtathatják a nyitási magasságot, például a traktorok, gépek miatt. Az AutoLift egyedileg adaptálható az egyes tehenészetekhez. Minden kapu külön is irányítható a vezérlőegységgel vagy manuálisan baleset esetén. Az interneten alapuló AutoLift kapuirányító rendszer támogatja az egyes tevékenységek automatizálhatóságát, mely tudja rögzíteni a munkaidőt, és a teheneket is irányítja a fejőházba és vissza is.

Etetőrács jelzőberendezés (Spinder Dairy Housing Concepts), Hollandia

Az önzárós fejrácsok alkalmasak a tejelő tehenek egyhelyben tartására rövid időre vizsgálatok, kezelések, termékenyítés miatt. Ezt növekvő gyakorisággal alkalmazzák, míg az alkalmazottak más rutinfeladatokkal vannak elfoglalva. Például az etetőrács hosszabb ideig zárva tartható a szükségesnél és az állat rögzíthető. Az etetőrács jelzőberendezéssel a Spinder egy okos megoldást kínál a piacon kapható etetőrácsok záró mechanizmusának monitorozására. Ha az önzáró fejlécrácsok reteszelő zárját „rögzítő” állásba helyezik, egy hálózatra csatlakoztatott szenzor regisztrálja azt és átküldi egy Internetes szerverre vezeték nélküli hálózaton keresztül. Ez a szerver ellenőrzi a zárt állapotban eltelt idő hosszát és értesíti az illetékes személyzetet az egyénileg szabályozható, szinteknek megfelelően egy figyelmeztető lámpa felkapcsolásával és hangjelzéssel, egy üzenettel jelez az okostelefonra. Egy speciális alkalmazás segítségével a vezető valós időben megtekintheti az etetőrács állapotüzeneteit, és szükség esetén ideiglenesen adminisztrálhatja a felügyeleti és riasztási üzemmódot, vagy utasítást adhat az etetőrácsok nyitására.

NANOConcept automatizált takarmányozási rendszer (Wasserbauer Fütterungssysteme), Ausztria

Az elmúlt években a takarmányozás automatizálásának technológiája sokat fejlődött. Azonban a munka egyszerűsödése új problémákat hozott felszínre, melyek elsődlegesen a silókban való mozgatása, a kiegészítő takarmányok keverőbe juttatása és a takarmány higiénia, különösen a rendszerben visszamaradó mennyiségeknél. A NANO takarmányozási rendszerrel a Wasserbauer egy egyedülálló rendszert fejlesztett ki a tejelő tehenek számára. A Shuttle Eco irányítható, automatán mozgó robotból és egy új, különleges emelő egységből áll, amellyel teljesen automata a takarmány adagolása a silóban. Az etető robot szabadon mozog és az útat a földben lévő mágnesek alapján követi. Ennek eredményeképpen könnyen használható több istállóban és több silóba is képes átmenni. A silótérben a Shuttle Eco etető robotot a teljesen automatizált lift, egy intelligens rendszer tölti meg, mely egy maró és egy ventilátor egységből áll. A Shuttle Eco automata etető robot és a Lift teljesen automatikus siló eltávolító rendszer kombinálásával a Wasserbauer új szintre emelte a takarmányozás automatizálását.

smaXtec 360 pH értéket és hőmérsékletet mérő szonda (smaXtec animal care), Ausztria

A smaXtec 360 egy továbbfejlesztett változata a bendő-bólusoknak, melyet már 2010-ben szabadalmaztattak a pH és hőmérséklet vezeték nélküli meghatározására. A smaXtec 360-nál a cég kizárólag innovatív és megbízható mikroprocesszorokat használ, melyben gyorsulási és hőmérsékleti szenzorok vannak és majdnem teljes élettartamban képes mérni a takarmány-, és vízhasznosulást, a kérődzést, a bendőmozgást, a mozgási tevékenységet, valamint a szívverést. Egy energiatakarékos rövid távú vezeték nélküli hálózaton keresztül az adatokat automatikusan kiértékeli, feldolgozza és továbbítja a gazdáknak. A gyorsulásérzékelő intelligensen kombinált paraméterértékelése lehetővé teszi az állat élettani működésének gyors felismerését és annak változását még a betegségek megnyilvánulása előtt. Ennek eredményeképpen lehetővé válik a pH közvetlen mérése. A teljesen újragondolt vezérlő egységnek köszönhetően, a smaXtec 360-bólus a retikulumban helyezkedik el, legalább 3 évig működőképes, és így segíthet a gazdáknak a teheneik sokkal gyorsabb kezelésében a laktáció ideje alatt és a jobb egészségi állapotban tartásukban is.

All-In-One kolosztrum adagoló tartály borjaknak (Martin Förster), Németország

A kolosztrum születést követő minél gyorsabb adagolása az egyik legfontosabb momentum egy tehén életében, mivel a borjaknak a legtöbb, istállókban előforduló betegség ellen ellenanyaggal szolgál. A gyakorlatban számos intézkedés létezik a korábban lefagyasztott vagy hűtött kolosztrum temperálására. Azonban a borjak több mint fele nem hajlandó szopni a kritikus első órában, mivel a föcstej már túlzottan lehűlt az etetés közben.  Az All-In-One kolosztrum adagoló kombinálja a fő innovatív fejlesztéseket az újszülött borjak kezdeti ellátásához. Az innovatív alapfelszerelés egy hatszögletű tartályból, fedőből, markolatból és egy szívófejből áll. A különlegessége egy plusz fedőkupak, melyben integrált rozsdamentes-acél tömlő van. Ez lehetővé teszi, hogy a friss föcstej gyorsan, de óvatosan felmelegedjen lágyított vízzel keveredve. A tej pasztörizálása és az itató kívánt hőmérsékletre hűtése is lehetséges. Innovatív sajátosság még, hogy ezt a rozsdamentes-acél csővel ellátott tartályt helytakarékos módon lefagyaszthatjuk és fel is engedhetjük egyszerűen, ha szükséges. Ez a rendszer sok problémát megold a föcstej előkészítésénél egy egyszerű, de mindenekelőtt a kolosztrumra rendkívül kíméletes módon.

Urban Vital Control digitális hőmérő (Urban), Németország

Állatjóléti- és teljesítmény-függő, gazdaságossági okok miatt fontos, hogy az állatállomány egészségkárosodását a minimum szinten tartsuk. A kezelés és a gyógyulás ellenőrzése során fontos a testhőmérséklet mérése az érintett állatoknál. Mostanáig, a hőmérsékleti görbe rögzítése, az állat általános kondíciójának ellenőrzése gyakran egyszerű hőmérőkkel és manuális módszerekkel történt. Különösen a nagyobb állományokban, kevés alkalmazottal ez a módszer korlátokba ütközhet. Az Urban Vital Control digitális hőmérő egy integrált RFID olvasóval lehetővé teszi a rektális ellenőrzést és a testhőmérsékleti adatok tárolását, a termelés hőmérsékleti görbéit, ezek továbbítását harmadik-szereplős rendszerekhez. Ez a mérőrendszer dokumentációt és menedzsment rendszert is szolgáltat egyedileg az állatjóléthez és az állatok egészségi állapotához, beleértve a készletekkel kapcsolatos riasztási és monitoring listát. A lázmérőt át lehet adni személyzetváltáskor, mint a stafétabotot. Az adatátvitel történhet vezeték nélkül és USB interface-n keresztül. Az adat megosztása lehetséges a szabványos állománykezelési programokkal.

MS Corundum körömállapotot ellenőrző rendszer (Schippers), Németország

A pata szállítja a tejet! Patabetegségek és/vagy zavarok hosszú-távú problémákat okoznak az állatjólétben és a tejelő tehenek termelékenységében. Minél korábban felismerjük a problémát, annál könnyebb megfelelően kezelni. Az MS Corundum-mal a Shippers egy innovatív rendszert alkotott a megelőző monitorozásra és a pata egyidejű kezelésére. A fejőházból kivezető úton a tehenek elérnek egy állatazonosító kapuhoz. Azokat az állatokat elszeparálja, melyek nemrég adtak le a tejet és az MS Hoof Scan felé irányítja. Mialatt a tehén vízrétegben áll, a patáit ultrahanggal vizsgálja alulról a Hoof Scan, és ezzel egyidejűleg az állat súlyát is rögzíti egy beépített mérleg rendszer. Egy automatikus elemző rendszer értékeli a kapott adatokat és azonosítja a normálistól való eltérést. A következő fejés után, a beteg teheneket további szeparálással egy szobába irányítják, ahol kezelhetik őket. Ehhez a probléma-orientált kezeléshez a szakértők rendelkezésére állnak az adatok, a szkenner fotói és az állatok súlya a mobiljukon vagy tabletjükön. Ezzel az innovatív rendszerrel, a vezetők képesek felismerni a csülök elváltozásait. Ennek számos előnye van a gyakorlatban. A beépített szoftverrel, korai stádiumban felismerhetők az elváltozások, így javítható az állatjólét. Ráadásul a menedzsment rendszer miatt, kevesebb akut kezelésre van szükség a sánta teheneknél, csökkenti a munkacsúcsokat, magasabb termelékenységet eredményez és alacsonyabban tartja az állatorvosi és/vagy kezelési költségeket.

CBS rendszer, a tehenek kondícióját és járását elemző automatikus 3D képalkotó rendszer (dsp-Agrosoft), Németország

A tejelő állományok teheneinek majdnem felénél lehetnek pata- vagy végtag problémák; a mozgásszervi problémák miatti elhullás a második legjelentősebb mindközül. A korai sántaság felismeréséhez a gazdának nagyon gyakorlottnak kell lennie. Az állomány általános ellenőrzése sok időt elvesz, hatékonysága megkérdőjelezhető és stresszt okoz az állatoknak. Mind az állat testének kondíciója, mind a járásminta rögzítésre kerül, minden egyes fejés után. Különösen a nagyobb állományokban lehetővé teszi a normálistól eltérő állapotok felismerését és mérését. Az automatikus 3D képalkotást az objektív, kontaktnélküli ellenőrzésben alkalmazzák a mozgó teheneken, így elkerülhető a felesleges stressz, melyet a lekötéssel és egyéb vizsgálatokkal okozunk. A sántaság korai felismerésének köszönhetően, az általános állatjólét növekszik az állományban és segíti a gazdákat a kezelések eldöntésénél egy sztenderdizált, objektív, rendszeres ellenőrzésben.

„Smart Thermometer” hőmérő elektronikus adatrögzítéssel (Förster-Technik), Németország

Amikor egy betegséget diagnosztizálunk és ellenőrizzük a kezelés sikerességét, a testhőmérséklet mérése egy fontos momentum, melyet már régóta felismertek és nagyon nagy jelentőséggel bír. A szarvasmarháknál a testhőmérséklet mérésére általában átlagos rektálisan használható hőmérőket alkalmaznak. A mért adatokat manuálisan rögzítik csak a kezelés időtartamára őrzik meg, nem vezetik állománykezelési rendszerekben. Ezért az adatok csak ritkán érhetők el későbbi elemzésekhez, így más élettani paraméterekkel kombinálva lehetségesek csak. A Smart Thermometer elektronikusan rögzíti a tehenek és a borjak testhőmérséklet értékeit. Az adatokat továbbítani tudja a Förster Technical CalfCloud-ra a SmartHealth applikáción keresztül. Az appal további paraméterek is tárolhatók, mint például a fülek helyzete, az orrváladék, szemek állapota a bélsár értékelése. A hőmérsékleti adatok és az értékelések eredményei elérhetővé tehetők az állatorvos vagy a szaktanácsadó számára online a CalfCloud-on keresztül. A testhőmérséklet és egyéb paraméterek adatainak megszerzése, dokumentációja és elemzése lehetővé teszi a korai felismerést, beavatkozást a kialakuló betegségekkel szemben, ha szükséges az állatorvos távoli adathozzáférés révén történő felvétele mellett is. Ez csökkenti az antibiotikumos kezelések szükségességét és csökkenti a betegség-eredményezte negatív hatásokat az állatok fejlődésében. A teljes állatállomány egészsége növekszik és a betegségek okozta gazdasági terhek is csökkennek.

DeLaval Evanza időtakarékos fejőberendezés (DeLaval), Svédország

A fejőgumik felhelyezése, cseréje egyhangú munka, sok időt elvesz, amelyet nem szabadna alábecsülnünk. Ezen okból a DeLaval bemutatott egy új fejő eszközt a DeLaval Evanza-t. Ennek a továbbfejlesztett fejőberendezésnek a titka abban rejlik, hogy a fejőgumi és a fejőkelyhek egy kazettarendszerben vannak kombinálva. Ezek a cserélhető patronok TopFlow technológiával és egy rövid tejcsővel vannak ellátva, hogy időt spóroljunk. A DeLaval Evanza™ fejőberendezéssel és a DeLaval Evanza™ patronnal a tejáramlás gyorsasága 9,3%-kal nőtt. Ezzel együtt a beállítási idő pedig csökkent több mint 7%-kal. Ráadásul a patronok újrahasznosítása is lehetséges a körfolyamatban; az új DeLaval Evanza patron teljes mértékben újrahasznosítható és felére csökkenti a szemét mennyiségét a konvencionális fejőgumikkal szemben.

Dairymaster Mission Control fejőkarusszel forgási sebesség optimalizáló berendezés (Dairymaster), Írország

Ha rövidebb a fejési idő, akkor a teheneknek kevesebbet kell a zsúfolótérben állniuk, amely bizonyítottan csökkenti a sántaság kialakulásának lehetőségét és nagyobb állatjólétet eredményez. A fejőkarusszeles gazdaságokban a fejés ideje a karusszel forgási sebességétől függ. Ezt nem egyszerű beállítani még annak sem, aki nagy gyakorlattal rendelkezik. Különösen akkor igaz ez, amikor a teheneket kezelni kell fejés közben, ami miatt gyakran meg kell állítani a berendezést. A Dairymaster Mission Control-hoz, az ír cég az új generációs érintőképernyőkbe helyezi a bizalmát. Az OptiCruise rendszer van beépítve a Dairymaster Mission Control-ba, ami az egyes tehenek rögzített tejelési adatain alapszik, így kalkulálja ki a tej várható mennyiségét és korrigálja a már megfejt tehenek fennmaradó fejési idejével. Mesterséges intelligenciát és matematikai modelleket használ a karusszel sebességének optimalizálásához. A fejés alatt a Dairymaster Mission Control érintő kijelzője ellátja a kezelőt fontos teljesítmény mutatókkal egyedi tehén és állományszinten is valós időben. Többek között mutatja a fejőberendezés rögzítési idejét, a karusszel leállási idejét, a tehén teljesítményét, a fejés várható befejezését, a tejtartály szintjét, a fennmaradó takarmány mennyiségét és sok egyéb információt. Ráadásul a rendszer informálja a felhasználót a tehenek egészségi állapotáról is. Gyanús esetekben vagy a problémás teheneknél, a rendszer azonnali beavatkozást tesz lehetővé, például hívja az állatorvost, vagy elkülöníti a tejet.  A karusszel forgási idejének optimalizálásával, az időveszteséget csökkenteni lehet és a termelékenység növelhető. A termelőt is ellátja a megfelelő időben a megfelelő információval. Mindent egybevéve lehetővé teszi, hogy több idő jusson a problémás tehenek vizsgálatára és kezelésére. Ráadásul, az energiafogyasztás is csökkenthető körülbelül 20%-kal a rövidebb futásidő miatt.

"MultiRob" szarvasmarha-istállótakarító robot (Peter Prinzing), Németország

A többé-kevésbé automatizált trágya eltávolító berendezések ellenére, az istállótrágya kezelése még mindig gyakran manuálisan történik. A MultiRob-bal jelentősen továbbfejlesztették az automatizált mozgó trágya eltávolítókat a PriBot padozaton, mellyel további fejlődés érhető el az automata trágyakezelés felé. A MultiRob egy kitolható, forgó kefével és egy eltávolító egységgel van felszerelve. Két nagy pontosságú lézeres szkenner önállóan létrehoz egy trágyatérképet az üzembe helyezés során, és folyamatosan keresi a robot pozícióját, majd az útvonalvezetést az önfelismerő tájékozódási pontokkal végzi az istállóban. Az intelligens szenzor technológia azonosítja a rövid és hosszú távú akadályokat és valós idejű útvonal korrekcióval reagál rájuk az elkerüléshez. Minden mozzanatot egy Internetes szerveren rögzít. Ez a szerver végzi a teljesen automata gép vezérlését és az ember-gép közötti kommunikáció biztosítását rövid hatótávú, vezeték nélküli hálózaton keresztül. A MultiRob azonosítja az elakadt trágyát vagy az akadályokat a folyosókon és elkerüli anélkül, hogy elvesztené az útvonalat. A meghatározott útvonaltól való eltérésekek rögzíti és egyedileg kezeli a következő alkalommal.

Nedap CowControl™ állománymenedzsment közvetlenül az istállóban (Nedap Livestock Management), Hollandia

Ugyan már az állatok egyedi adatainak gyűjtése szenzorok és digitális mérők segítségével régóta lehetővé vált a mindennapok része lett sok tejelő tehenészetben, de ezen adatok elérhetősége a napi munkában gyakran még mindig gyerekcipőben jár. A gazdák ezért gyakran nyomtatják ki az adatokat, de ezek a táblázatok sokszor nehezen érthetőek. A CowControl-lal, a Nadap elsőként teszi lehetővé a kibővített valóság ábrázolását az istállóban. Egy applikáció segítségével, a felhasználó az állomány adatait közvetlenül az istállóban látja. Az új technológia vegyíti a való világot a digitális információkkal, mint például a helyzetüket és látókörüket az állatokkal kapcsolatos adatokban, a termékenységre, az egészségre vagy az egyes állatok elhelyezésére vonatkozó adatokban érzékelik és integrálják. Ennek eredményeképpen az állomány menedzsment leegyszerűsödik a nehezen olvasható táblázatokra nincs tovább szükség. A díjnyertes termékenységi menedzsment képalkotó szoftvermodul formájában a tehenek termékenységi problémáit már a laktáció korai szakaszában azonosítja. A szenzor adatai, a termékenyítési és szinkronizációs nyilvántartások integrálva vannak, lehetővé teszik az automatikus beavatkozást az információk alapján. Ezzel a rendszerrel lehetővé válik mind a munkaszervezés hatékonyságának fejlesztése mind az ellés időtartamának csökkentése.

Nedap Smart Flow elektronikus tejmennyiségmérő berendezés (Nedap Livestock Management), Hollandia

A folyamatos tejmennyiségi adatok rögzítése sztenderd lett a tejelő tehenészetekben az évek során. Bár az elektronikus tejmennyiség mérő rendszereknek van néhány tervezési hibája a mai napig: egyrészt a szenzorok csökkentették a tömlők keresztmetszetét és másrészt az elektronikus alkatrészek és kábelek hajlamosak a meghibásodásra. A Smartflow-val a Nedap további fejlesztéseket csinált a tejmennyiség mérésének területén és jelentősen fejlesztették az említett gyenge pontokat. A Smartflow elektromos tejmennyiség mérő rendszert a maximális áramlási sebességhez tervezték mind mechanikailag, mind elektronikusan. Nincsenek sem szűkítések sem megszakítások a készülékben, amelyek a vákuum csökkenéséhez vezethetnének fejés közben. Így állandó tejáramhoz vezet, és ez által a tejet különösen gyengéden kezeli. A tehenek teljesen kifejhetők, sokkal jobban és óvatosabban, a tőgy egészségi állapota és a tej minősége növekszik a tej szabad zsírsavainak csökkenése által. Ugyanakkor a Smartflow elektronikus tejmennyiség mérő rendszer teljesen vezeték nélkülire lett tervezve, mind az adatátvitel mind az áramellátás szempontjából. Az adatokat UHF rádiós kapcsolaton keresztül rendkívül gyorsan és egyszerűen integrálja. A Smartflow ICAR-tanúsítvánnyal rendelkezik, és megfelel az ICAR szabványoknak és iránymutatásoknak az adatgyűjtéshez, a fejéstechnikában való alkalmazáshoz és a pontos méréshez.

A sertéstenyésztési innovációk közül 5 lett ezüstérmes.

Pig T sertésürülék szétválasztó berendezés (Big Dutchman), Németország

Az állattenyésztésben a károsanyag kibocsátás csökkentése központi kérdés a jövőbeli rendszerekben. A fő aspektus a széklet és a vizelet közvetlen szétválasztása. Az innovatív sertés „WC” különválasztja a vizeletet és a székletet, ez által képes jelentősen csökkenteni az ammónia kibocsátást. Ez a sertés „WC” műanyag elemekből áll. A vizelet és az egyéb folyadékok egy szállítószalagon keresztül egy tartályba jutnak, a szilárd elemeket a szalagtagok szállítják el. Az organikusan kezelhető anyagok a székletből, az alom vagy egyéb maradványokból egy szállítószalagon, vagy székletgyűjtő csatornán keresztül kerülnek elszállításra az ólból. A folyamat során a sertések rajta állhatnak a szállító szalagokon; nincs rágási vagy rúgási kár a lapos, műanyag felület miatt. Egy tolólapnak köszönhetően nem marad széklet a szalagon, a nyílások többször megszakadnak, az eltömődést pedig az elhajló egység akadályozza meg. A PigT sertés „WC” a sertéseknek mindig tiszta felületet biztosít és az ammónia kibocsátás jelentősen csökkent. A műanyag felülettel, az ólat teljes egészében használhatják a malacok.

DR 1500 kopásálló meghajtókerék (Big Dutchman), Németország

A hagyományos száraz takarmányadagoló rendszerek rázkódnak egyet induláskor és nagy zajt okozhatnak a fém alkatrészek miatt. Az új DR 1500 meghajtó kerék nem fémből, hanem jó minőségű, tartós műanyagból készült. Az anyag rugalmassága a lánc vontatásfüggő terheléséhez vezet a meghajtó keréken. Ennek eredményeként a száraztakarmány adagoló rendszer csak két fogat használ induláskor. Ezért gyakorlatilag roncsolásmentes, kíméletes a láncokra és a kerekekre, valamint csökkenti a kopást. Nagy távolságokba történő szállításkor, vagy amikor nagy mennyiségű takarmányt szállít, a rugalmas fogak kissé hátrafelé dőlnek, a lánc jobban illeszkedik a meghajtó kerékhez és az energiaáltvitel hét további fog között oszlik meg. A könnyebb indulásnak és a növelt szállítási energiának köszönhetően még hosszabb szállítási távolságok érhetők el, a gyártó szerint akár 500 méter hosszú szállítószalagok is meghajthatók. Különösen a hosszabb szállítási távolságok szempontjából az új vezérlő technológia újdonságnak számít, főleg azért, mert ez után lehetőség van arra is, hogy az átviteli állomásokról a takarmány szétosztva külön szalagokon haladjon tovább.

Taintstop innovatív sertéstáplálási koncepció (Dumoulin), Belgium 

A jövőbeli malackasztrálásokról vagy a hús kanszagának elkerüléséről szóló megbeszélések során a lehetséges takarmányozási megoldások háttérbe szorulnak a probléma megoldására. Néhány szénhidrát, különösen az inulin vagy a keményítő etetése befolyásolja a bakteriális emészthetőséget a vastagbélben és a kapcsolódó skatol, valamint az egyéb indol vegyületek termelését. A táplálkozási koncepció alkalmazásával csökkenthető a skatol tartalom, és ez által a hús szagkárosodása is kisebb lesz. Erre az eredményre a Dumoulin több takarmányozási vizsgálat során jutott. A takarmányozáson alapuló megközelítés gyakorlati kiegészítést nyújt a malacok műtéti kasztrálásához szükséges meglévő alternatívákhoz.

Clean 9T automatikus tisztító berendezés csöves-láncos szállítórendszerek sarokelemeihez (Witte Lastrup), Németország

Emelők sok csöves-láncos rendszerben vannak felszerelve. Ezek a silótértől az istállóig futnak és egy 2-3 méteres magasságkülönbséget hidalnak át. Ha könyököket tesznek ezekbe az emelőkbe, azok hajlamosak folyamatosan takarmánnyal telítődni. Ez különösen akkor gyakori, mikor vízszintes helyzetből függőleges pozícióba kell szállítani. Hosszútávon a takarmány beragad ezeken a pontokon, a kerekeket akadályozza, és nagyon lelassítja a szállítóláncot vagy akár a szállítószalagot, amely meghibásodáshoz vezethet. A Clean 9T egy innovatív megoldás lehet a csöves-láncos rendszerek könyökeiben, ugyanis a leeső takarmányt visszavezeti a rendszerbe és nem gyűlik össze a sarkokban. Ezzel az eszközzel a sarkok tisztításának automatizálása lehetővé vált, ami növeli a szállító rendszer működési megbízhatóságát 20%-kal. Ráadásul mivel megakadályozza, hogy a takarmány a sarokban maradjon, nem penészedik meg, így az állatok egészségi állapotát is javítja. A Clean 9T később is alkalmazható a már meglévő rendszerekben.

EZ Clean Corner láncos száraztakarmány szállítórendszer saroktisztító (Hog Slat), Németország

Különösen a száraztakarmány adagoló rendszerek sarkai az emelőkben a silótól az istállóig hajlamosak az eltömődésre. A hőmérséklet különbségek miatt, kondenzációs víz csapódhat le, ami miatt a takarmány összeragad. Amikor sarokelemeket használnak a láncos etető rendszerekben eddig mindig ellenőrizni kellett és kitakarítani, és ez általában a sarokelemek bonyolult kicsavarásával és felülről történő tisztításával járt együtt. A munkát az is akadályozza, hogy sokszor nehezen érhető el a tisztítandó felület. Az EZ Clean Corner a láncos takarmánykiosztó rendszerekhez készült 60 mm-es átmérővel és egy átlátszó tisztítóajtóval van felszerelve. Ez lehetővé teszi a gyors vizuális ellenőrzést kívülről és a lefelé nyithatóság miatt könnyen eltávolíthatók a szennyeződések és megszüntethetők a dugulások. Az EZ Clean Corner erősített műanyag elemekből áll; a nyitható tisztító ajtó polikarbonátból készült. Három szorító rögzítőelemmel van a helyére erősítve és egy speciális integrált tömítéssel van ellátva, melyen keresztül nedvesség nem juthat be. A sarokelem egy öntisztító kerékkel is ki van egészítve, hogy megelőzzük a munkahelyi baleseteket egy indukciós hurok biztosítja, az átlásztó ajtó nyitásakor az adagolórendszerek kikapcsoljanak. A gyártó szerint a már meglévő láncos etetőrendszerekhez is csatlakoztatható az EZ Clean Corner. Ez az eszköz egy innovatív fejlesztést jelent a takarmány higiénia javításában a láncos etető rendszerekben.

A baromfitenyésztés témakörében 3 innovációt díjaztak ezüstéremmel.

Sentinel Robot intelligens alomfelismerő rendszer (INATECO), Franciaország

A fenntartható, egészséges, állatbarát állattenyésztés alapja a gazdaságok optimalizálása minden területen. Például azért, hogy folyamatos és automatizált ellenőrzés alatt legyen a klíma, ha szükséges hűtőventillátorok vagy fűtés, rengeteg szenzor alkalmazása szükséges, például a hőmérséklet, a páratartalom, a CO2, az NH3 szabályozására a baromfi ólakban. Azonban az érzékelők gyakran helyhez kötöttek és csak egy bizonyos területet tudnak feltérképezni. A Sentinel Robottal az Inateco mobil alomterítő rendszert kínál a plafonra szerelve. Vizuális és hőmérsékleti szenzorokkal van felszerelve, képes először a nedves trágyával borított területre szórni a friss almot. A kis tömege miatt, a Sentinel Robot alomterítő rendszer már meglévő plafonokra is rögzíthető drága ráfordítások nélkül. Szabadon mozog 200 méteres területen belül és pneumatikusan szállítja az almot egy tömlőn keresztül; ez lehet aprított anyag, pellet, forgács vagy korpa. Ráadásul a vizuális és hőmérsékleti érzékelők fontosak a navigációban, valamint további szenzorok például a CO2 és NH3 mérők vagy akár mérleg is adaptálható az almozó egységhez. Ennek eredményeként minden területről kaphatunk információt, amely lehetővé teszi, hogy a gazda sokkal specifikusabb figyelmeztetéseket és ajánlásokat tegyen a klíma kezelésére. A Sentinel Robot alomterítő rendszer egy innovatív fejlesztés, ami lehetővé teszi a baromfi telepek kibocsátásának csökkentését, a felhasznált alom mennyisége is csökkenthet, mivel csak a szükséges területekre kerül. Az egyéb érzékelők mobil platformjaként történő további használata lehetővé teszi minden baromfitartó terület pontosabb ellenőrzését.

CD-san® itatóvíz kezelő koncepció (Aumann Hygienetechnik), Németország

A higiénikusan tökéletes ivóvíz ellátás jelentős előfeltétel a baromfik egészségének fenntartásában és az állatok teljesítményében. Egyrészt az állatok optimális ellátásához megfelelő anyagok szükségesek a csőrendszerben, valamint egyenletes nyomás. Másrészt az ivóvíz rendszer hatékony tisztán tartása biztosított kell, hogy legyen. A CD-san® Concept lehetővé teszi ezen igények találkozását. Itt különösen fontos, hogy a biofilm nélküli eredmények és a már létező biofilmek azonnal, megbízhatóan eltávolíthatók legyenek. Sok egyéb dolog mellett ezt a Harsonic ultrahangos redszer teszi lehetővé. A CD-san® Concept a tisztításon és fertőtlenítésen kersztül működik üres-, és teli állapotban is. Üres állapotban, az ultrahang rendszer a fertőtlenítőszer hatását erősíti. A CD-san® így biztosítja az állatok optimális, higiénikus ivóvíz ellátását.

SELEGGT Acus mintavevő tojásivar meghatározáshoz (SELEGGT), Németország

A hímivarúcsirke megölése a keltetés során egy olyan módszer, amelyet 2019/2020-ra fel kell váltani az ovo nemi meghatározási módszerrel.

Két koncepciót dolgoztak ki ezért:

  • hormonális elemzés a 8./9. keltetési napon és
  • spektroszkópos mérés Raman spektoszkróppal a 4. keltetési napon

Mindkét módszerrel a teszteléshez a tojáshéj lapos pólusába kell behatolni. A hormonvizsgálatnál csak egy pici lyuk szükséges; az allantoint egy kanül segítségével húzzák ki az embrionális hólyagból. A spektroszkópos mérésnél egy körülbelül 12 mm-es lyuk szükséges. Az automata mintázásnál, vagy a hozzáférési pont létrehozásához a tojást pontosan pozicionálni kell. A SELEGGT Acus hormonvizsgálat elvégzésére lett kifejlesztve és képes a tojások megfelelő rögzítésére. Ezután az allantoin folyadék vétele és a mérőszerkezetbe szállítása automatikusan történik. A teljesítménye jelenleg körülbelül 3 500 tojás/óra. A SELEGGT Acus megteremti a feltételeket az ovo nemének gyakorlati hormonanalízissel történő meghatározásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!