MENÜ

Évi egymilliárd forint az állami horgászokmányok értékesítéséből

Agro Napló 2019.08.16.

A forgalmazási jutalékokkal együtt évi egymilliárd forintos bevétele szármatik a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjait teljes egészében a szövetség kapja meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint – húzta alá az agrárminiszter Budapesten.

 Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A kormányzati hírportál ismertetése szerint Nagy István elmondta: az agrártárca évente átlagosan 200 millió forinttal támogatta 2015-2018. között az ország legnagyobb civil társadalmi szervezetét, a Mohoszt. A lehetőségeik bővítése az egész horgásztársadalomra pozitív hatással van. A szövetség 1960-as évekbeli ötvenezres taglétszáma mára megtízszereződött. Jelenleg több mint 528 ezer nyilvántartott horgász van Magyarországon. A horgászati és horgászturisztikai szektor a családtagokkal együtt mintegy egymillió embert érint.

Dérer István, a szövetség elnökhelyettese kiemelte: a szövetség a jogszabályokban és a közfeladat-ellátási szerződésben meghatározott feladatok ellátására fordítja a megkapott forrásokat. Ezen belül a Mohosz folyamatosan törekszik a digitalizáció segítségével – a pénzügyi lehetőségeket figyelembe véve - a horgászok jogszerű, átlátható, költséghatékony a kor követelményeinek megfelelő kiszolgálására, a horgászat feltételeinek fokozatos javítására.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a halállomány, a vizek természeti környezetének fejlesztése mellett kiemelten fontos a minőségi horgásztatási és horgászturisztikai szolgáltatások megteremtése, valamint azok hálózatos, szervezett üzemeltetése is. Ennek érdekében vezették be az ingyenes horgászvizsgát, amit már 10 éves kortól letehetnek a gyerekek. Emellett lehetővé vált, hogy egyes vizeken akár 3 bottal is lehessen horgászni. Mindezeken túl a tárcavezető elmléketetett, hogy a horgászokmányok állami díjainak a Mohoszhoz kerülése, amelyet a szövetség közvetlenül a horgászok javára használhat fel, a horgászturizmus fejlesztését is szolgálja. 

Dérer István szerint a ez évtől megkapott nagy lehetőség a horgászszövetségnek, de felelősség is, mert csak felelős, átlátható horgászgazdálkodás járulhat hozzá a jó környezeti állapot megőrzéséhez, a 132 ezer hektár összterületet meghaladó, döntően állami tulajdonú vízterület komplex fejlesztéséhez, illetve végső soron a horgászok közérzetének javításához. Példaként említette: a szövetség feladata kiterjed a horgászszervezetek működésének korszerűsítésére, illetve kiemelten az állami tulajdonban lévő vízterületek halgazdálkodásának fejlesztésére, valamint horgászszervezeti programok finanszírozására is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Mohosz működteti az Országos Horgászszervezeti Központot, illetve fejleszti a horgászszervezeteket kiszolgáló komplex informatikai programot, és biztosítja a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban az élőhely fejlesztést célzó uniós forrásokhoz szükséges önrészt is.

A Mohosz elnökhelyettese kitért arra is, hogy a szaktárcával közösen megalkottak egy olyan támogatási rendszert, amelyben a horgászszervezetek pályázhatnak többek között a horgász utánpótlás-nevelés és oktatás, a horgászsport, a halőri eszközbeszerzés és flottafenntartás támogatására. Idén augusztus elsejéig négy szövetségi pályázat zárult le, kettő pályázható forrás jelenleg is nyitott, egy közbeszerzési pályázat közbeszerzési szakaszban van, és további 5-7 pályázat még az ősszel kiírásra kerül. A sikeresen pályázó horgászszervezetek az idén már több százmillió forintra számíthatnak – olvasható a tájékoztatásban.