2024. április 20. szombat Tivadar

Ez várhat a növénytermesztőkre a koronavírus miatt – a NAK elemzésének 2. része

Agro Napló
Bár a gazdálkodók kisebb valószínűséggel fertőződhetnek meg, mint a városi lakosság, a betegség sokkal súlyosabb lefolyású lehet náluk a magas átlagéletkorból, valamint a férfitöbbségből adódóan – állapítja meg az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb elemzése, amelyet az Agro Napló – ágazatonként – részletesen ismertet.

Amennyiben egy-egy gazdaságban valaki a jelen körülmények között megfertőződik és karanténba kerül, az akár a gazdaság teljes éves eredményének elvesztésével járhat. Magasabb a valószínűsége ugyanakkor a fertőződésnek a feldolgozóiparban – szögezi le az elemzés. Megjegyezve: fontos azonban megemlíteni, hogy a koronavírus az állatokra nem veszélyes, azok csak átmeneti felületi hordozóként játszhatnak szerepet, és közülük is leginkább a házi kedvencek.

Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy a koronavírus élelmiszerrel és vízzel nem terjed, azonban a székletmintában kimutatható, így széklet-orális transzmisszió útján terjedhet. Illetve a szem, az orr és a száj érintését követően is továbbítható. Így nagyon fontos – mutatnak rá a szakértők –, hogy az agrár-élelmiszeripari dolgozók higiéniás körülményeinek biztonságos fenntartása és ellenőrzése, a berendezések, eszközök folyamatos, alapos fertőtlenítése. A speciális fertőtlenítőszerek és a személyzeti higiéniát szolgáló eszközök (pl. szájmaszk, kézfertőtlenítő) iránti igény fokozódni fog, ami a szűkös kínálat miatt problémákat okozhat, rontva a biztonsági szintet, nem csak humán-egészségügyi, de élelmiszerbiztonsági szempontból is.

Várhatóan a vírus terjedésével a lakosság egyre inkább próbálja elkerülni azokat a helyeket, melyeken fokozott a megfertőződés veszélye. Emiatt a közeljövőben a tartós élelmiszerek iránti kereslet növekedése a jelenleginél is magasabb lehet. Általános tendencia már most is, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával a vásárlók hosszabb időre igyekeznek raktározni az otthoni készletek

Ez várható növénytermesztési ágazatban

A növénytermesztési ágazatban még kevésbé a konkrét problémák, mintsem a rövidtávú helyzettől való félelmek a jelentősek. Ez alól a szezonális virágokat termesztő kertészet, növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés jelentenek kivételt, ahol a gyorsan romló frisspiaci termékek előállítása, piacra juttatása és a termesztő berendezések, csomagolóházak üzemeltetése már most is komoly problémát jelenthet. Ezeknél a termékeknél a tavaszi időszak bevételei alapozzák meg ugyanis a gazdaságos működést.

A növénytermesztők számára a szállítási korlátozások okozhatnak problémát, főként azon termékek esetében, melyeknél jelentős volt az olasz export, így a kukorica, a durumbúza, az árpa, a szója, napraforgó és a repce.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Agrárgazdasági Kutató Intézete (AKI) felmérése szerint a tavaly január-szeptember közötti időszakban a gabonafélék exportárbevételének aránya a teljes agrárexportból 15,6 százalék volt; 2,7 millió tonna kukorica, 2 millió tonna búza és 366 ezer tonna árpa értékesítésével. A repce exportjának 100 százaléka, míg a napraforgó kivitelének 99 százaléka az EU tagállamaiba történt. Németország a vizsgált időszakban 94 ezer, míg Olaszország 50 ezer tonna felett, Ausztria és Hollandia pedig 59 ezer tonna felett vásárolt Magyarországról napraforgómagot, ami az összesen értékesített 408 ezer tonna jelentős része, mintegy a fele. Amennyiben ezekbe az országokba a szállítás esetleg akadozna, úgy jelentős mennyiségű gabona és olajos mag értékesítése lehetetlenül el a korlátozások idejére.

Amennyiben zavar lép fel a szállítmányozásban, az rövidtávon felesleghez, így az eladási árak csökkenéséhez vezethet. Egyúttal jelentős finanszírozási nehézségeket is okozhat a tavaszi munkák megkezdésekor.

Alapvetően a tavaszi munkák megkezdését befolyásolhatja az is, ha az inputanyagok nem érkeznek meg időben. Jelenlegi információk szerint a tavaszi műtrágyaellátáshoz szükséges mennyiség jórészt már az országban, a raktárakban van, illetve jelenleg is zavartalanul érkezik. Szintén nem várható központi ellátási probléma a növényvédő-szerek, valamint a vetőmagok esetén sem, a tavaszi növényvédelem általában biztosított, amennyiben a szükséges inputanyagok eljutnak a termelőkhöz.

Vegyes viszont a helyzet a különböző gépek, alkatrészek és eszközök esetében. Bizonyos, jellemzően Kínában készülő alkatrészek (például különböző öntvények) esetében hosszabb szállítási határidővel érdemes számolni, de emellett az európai piacról érkező egyes termékeknél is előfordulhatnak ellátási problémák. Már jelenleg is gondot jelent, hogy hiánycikk a permetezéshez is használt védőruha, maszk és kesztyű, és ezek utánpótlása is kérdéses.

További, az összes agrárágazatot érintő probléma, hogy egyelőre nem egyértelmű, hogy a jelenleg szállítási korlátozásokkal sújtott országokból hazaérkező sofőrök mikor, és milyen feltételek szerint vehetik fel újra a munkát. Emiatt a szállítási korlátozások felülvizsgálatát és egy olyan szabályozás kialakítását tartja a köztestület szükségesnek, ami a forgalom lehetőségét fenntartja a folyamatos tájékoztatás mellett. Ez amiatt is kiemelendő, mert a jelenleg korlátozás alatt álló Olaszország Magyarország harmadik legfontosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari piaca. Hamarosan problémát jelenthet, hogy a külföldi munkaerő (például Romániából) beáramlása erősen korlátozott lesz, illetve megszűnhet. Az ilyen, idényjellegű munkát végzőkből így is nagy hiány van, ezért is kénytelen sok vállalkozás külföldi munkavállalókat alkalmazni. Ez az egyéb ágazatoknál is (pl. erdészet, építőipar) problémát fog jelenteni – tartalmazza az elemzés.

A NAK elemzésének 1. része

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!