Faipari vállalatvezetőkkel tárgyalt az AM helyettes államtitkára

Agro Napló
A világ egyik vezető faalapú anyag-gyártó társaságához, a svájci tulajdonú Swiss Krono csoporthoz tartozó Swiss Krono Kft. magyarországi vezetőivel találkozott Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára.
Fotó: AM

A találkozón elhangzott: mindkét fél elkötelezett a faipar fenntartható forrásból származó alapanyaggal történő hosszú távú ellátása területén. A Swiss Krono magyarországi gyára az elmúlt években – köszönhetően az állami tulajdonú erdőgazdaságokkal kialakított rendezett kapcsolatnak - stabil belföldi beszerzési stratégiát valósított meg, de mindkét fél nyitott a kapcsolatok bővítésére is. A társaság a 2019-2020-as gazdasági évben a felhasznált faalapanyag 74 százalékát belföldi piacokról szerezte be, a mostani gazdasági évben pedig ennél is nagyobb részaránnyal számolnak.

Szentpéteri Sándor bemutatta az AM által indított Országfásítási Programot, amellyel kapcsolatban úgy fogalmaztak: a fával borított területek növelése nemcsak a társadalom, hanem a fenntartható alapanyagot felhasználó ipari üzemek számára is kedvező feltételeket teremt, ezért mindkét fél elkötelezett a program sikere mellett. A tervek szerint idén 650 ezer köbméter faanyagot dolgoznak fel Vásárosnaményban, ahol 148 embernek biztosítanak munkát.

Emellett tárgyaltak a lehetséges együttműködésről a képzés és a kutatás területén is. A felek szándéknyilatkozatot tettek ezen a területen a további egyeztetésekre, melyeket a Soproni Egyetem partnerként történő bevonásával folytatnak majd tovább.

Az ország legnagyobb faipari üzemei közé tartozó vásárosnaményi gyárban tett látogatás során a társaságot Marcin Luty gyárigazgató, egyúttal a keleti piacokért felelős vezető, Johannes Ressmann, a cégcsoport fabeszerzéséért felelős vezetője, Szabadné Kázmér Orsolya ügyvezető, Kázmér Szilárd ügyvezető, valamint Lipák László fabeszerzési vezető képviselte. A találkozón részt vettek a térség állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezetői is – tartalmazza a szaktárca kommünikéje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!