2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

FAO-UNHCR kézikönyv az otthonukat elhagyni kényszerültek támogatására

Agro Napló
ENSZ kézikönyv a táborokban élők tüzelőanyag szükségleteinek felmérésére és kezelésére.
 @FAO

Új technikai kézikönyvvel állt elő az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a UNHCR, amellyel arra a helyzetre igyekeznek megoldást adni, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek hozzájussanak a számukra szükséges tüzelőanyaghoz, de közben ne okozzanak jelentős természeti károkat és a helyben élők igényeire is tekintettel legyenek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) becslései szerint tavaly 65 millió ember élt távol otthonától (általában menekülttáborokban vagy egyéb helyeken) üldöztetés, fegyveres konfliktus, erőszak vagy emberi jogaik megsértése miatt.

A főzéshez használt tüzelőanyag fontos mind számukra, mind a helyiek számára. A menekültek számának növekedése egyre nagyobb terhet ró a környezetre, a környező erdőkre, és egyben konfliktusforrást is jelenthet a helyi közösségekkel.

Más veszélyek is adódhatnak a tűzifa használatából: légúti megbetegedések a füstelvezetés hiánya miatt, vagy tüzelő hiányában nem megfelelően hőkezelt, esetleg kimaradó étkezés is előfordulhat.

Lépésről lépésre

Jelen kézikönyv az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek tűzifa igényeiről és –használatáról egy olyan módszert javasol humanitárius szakemberek és táborokban dolgozók számára, amellyel lépésről lépésre felmérhető a lakók energiaigénye, a környező területek adottságai, továbbá földrajzi helymeghatározó rendszerek használatával nyomon követhető ezek változása térben és időben.

A módszert az ENSZ szervezetek már próba alá vetették Etiópiában, egy 2004-ben létre hozott menekülttáborban, ahol 6000 ember él a szűkös természeti erőforrások dacára.

Egyre messzebb kell menni a tűzifáért, ez már akár 9 óra is lehet, ami a helyi lakosok elégedetlenségét váltotta ki, főleg a nőkét, akik sokszor nem érzik magukat biztonságban egy-egy ilyen út során.

Információ a megfelelő döntésekért

A Shimelba táborban tehát a felmérés az erdők zsugorodását és állapotának romlását mutatta ki, miközben információt szolgáltatott a tábor vezetőinek az elérhető tüzelőanyag mennyiségéről. Ezek alapján nem csupán megfelelőbb döntéseket tudtak hozni a tűzifa használatáról, de egyúttal alternatív módszereket kínálhattak annak kiváltására vagy a főzés hatékonyabbá tételére.

A FAO továbbra is elkötelezett a menekülteknek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek támogatására, együttműködve a UNHCR-rel. A különböző veszélyekkel és krízisekkel szembeni ellenálló képesség javítása egy kiemelt célja a FAO-nak.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!