MENÜ

Fazekas: a migránsválság kezelése nem mehet az agrártámogatások rovására

2016.10.26.

Az Európai Bizottság – arra való hivatkozással, hogy a támogatási rendszereket egyszerűsíteni kívánja – olyan rendkívül ügyesen becsempészett módosításokkal állt elő, amelyeknek egyes pontjai teljes mértékben elfogadhatatlanok, sértik nemzeti érdekeinket – mondta Fazekas Sándor Varsóban, az agrárminiszteri csúcstalálkozón, ahol a Visegrádi négyek mellett a bolgár, szlovén és román agrártárca vezetője ült egy asztalhoz.

Példátlan támadásra készül az Európai Bizottság, amely hátrányosan érinti a gazdákat. A gazdáktól teljesen független, migráns válság miatt kialakult helyzetet, a brüsszeli bürokraták a gazdák pénzéből, a közös agrárpolitika terhére akarják megoldani –hangoztatta a miniszter

Hozzátette: Most folyik a több éves pénzügyi keret felülvizsgálata, „sportnyelven szólva” elérkeztünk a félidőhöz, és egyértelműen látható, hogy az Európai Bizottság trükkös letámadásra készül. Fazekas Sándor hangsúlyozta: „a gazdák uniós forrásainak csökkentésével a támogatások átcsoportosításával akarják a migráns helyzetet megoldani, amit nem engedhetünk, a magyar gazdákat meg kell védenünk!”

A V4-ek a magyar miniszter javaslatára összefogást sürget annak érdekében, hogy meg lehessen védeni mindazokat az agrártámogatásokat, amelyekért megküzdöttünk, amelyek a Közép-Európai térségben élő gazdák fennmaradásához, pénzügyi stabilizálásához nélkülözhetetlenek. Ha a brüsszeli bürokrácia a Közös Agrárpolitikából új feladatokat akar ellátni, akkor azt csak megfelelő mértékű, új források hozzárendelésével engedhetjük. A migránsválság kezelése nem mehet az agrártámogatások rovására – tette hozzá az agrárminiszter.

A mai lengyelországi egyeztetés célja, hogy a csúcstalálkozóra érkező agrárminiszterek egységes fellépésükkel ráirányítsák az unió lakosságának figyelmét a brüsszeli törekvésekre és közös fellépésükkel elérjék, hogy a Bizottság e kérdéskörökben felülvizsgálja álláspontját és visszavonja javaslatát, amely az uniós agrártámogatások összegét csökkentené.

Forrás: FM Sajtóiroda