MENÜ

Fazekas Sándor: még több forrás és munkahely a mezőgazdaságban

2014.07.23.

A kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű programot - közölte a földművelésügyi miniszter kedden az MTI-vel.

Fazekas Sándor kiemelte: ezzel a programmal az állattartók számára biztosítanak többletforrásokat, amelyek az állami költségvetésben eddig nem szerepeltek. A támogatási rendszer átalakításával a kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében indítja el a programot.

    A foglalkoztatás további tartós növelése érdekében a kabinet ezzel a lépéssel biztosítja, hogy az állattenyésztők, a zöldség- és gyümölcstermelők, valamint vetőmag-előállítók többletlehetőségekhez - forrásokhoz - jussanak a következő időszak támogatásiból, és minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken - tette hozzá. 

    A miniszter aláhúzta: konkrét döntés született arról, hogy a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemezetten 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő plusztámogatást biztosít. Ebből az összegből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különít el az eddig tervezett támogatásokon felül.

    Jövőre ez hozzávetőleg 33 milliárd forint célzott többletforrást jelent az állattenyésztők számára az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest. A program nagyságrendjét mutatja, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig ugyanakkor már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földművelésügyi Minisztérium e célra szolgáló előirányzatában az állattenyésztési programokra. 

    A kormányzat az állattartók számára további, jelentős termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetőségekkel is élni fog a közvetlen termelői támogatások keretében 2015-től. 

    A kertészet számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és a termeléshez kötött támogatásokon keresztül az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, a vetőmag-előállítás számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kíván további forrásokat biztosítani munkahelyek teremtése érdekében.

    A kabinet minden lehetőséget felhasznál a kis és közepes gazdaságok megerősítéséhez, továbbá a munkaigényes ágazatok helyzetbe hozásához, gazdálkodási lehetőségeik javításához - tájékoztatott Fazekas Sándor.

Forrás: MTI