MENÜ

Fazekas Sándor: óriási volt az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt

2013.11.07.

Óriási volt az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt az idén, ez abból is adódhat, hogy az utóbbi tíz évben a tanyán élők száma mintegy 240 ezerről 300 ezerre nőtt - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 Fazekas Sándor közölte: a program forrásaira az idén több mint 1000 pályázat érkezett. Ezek közül 778 felelt meg a formai és jogszabályi feltételeknek, 4,4 milliárd forint támogatási igénnyel.

    Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatott, hogy ebben az évben 529 pályázót támogatnak a programból, összesen 3,487 milliárd forinttal.

    Emlékeztetett arra, hogy a nagy igény miatt az eredetileg tervezett 2 milliárd forintos idei támogatási forrást megemelte a tárca 3,5 milliárd forintra.

    Fazekas Sándor a sajtótájékoztatón kiemelte: alapvető cél, hogy a tanyákon a termelési funkciók erősödjenek, a program a tanyagazdaságok működtetését kívánja ösztönözni, illetve azokat  segíteni, akik életvitelszerűen a tanyán élnek. Ezért kiemelt módon támogatja a tanyasi termékek piacra jutását, például 17 terepülésen épült helyi termelői piac.

    Az életkörülmények javítása szintén fontos feladat, ezért támogatták például az utak rendbetételét, a villanyhálózat kiépítését. A pályázatok elbírálásánál a fiatalok kiemelt helyzetben voltak. Mindez lehetővé teszi a vidéki munkanélküliség csökkentését, a tanyák népességmegtartó erejének növelését - hangoztatta a tárcavezető.

    Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelő államtitkára elmondta, hogy a Tanyafejlesztési Program széles körű megismertetése érdekében hat megyében - az ország alföldi tanyás térségeiben - tanya roadshow-t indítanak. 

    A népszerűsítő rendezvényeket, konferenciákat minden érintett megyében, egy-egy pályázaton nyertes településen szervezik meg. Az eseménysorozatot ez év december 12-ig megtartják - mondta az államtitkár. 

    A roadshow befejeztével pedig egy tanya-munkacsoporti ülést tartanak, ahol összegzik a program eddigi tapasztalatait - mondta az államtitkár. Közölte: a Tanyafejlesztési Programot jövőre is folytatják.

    A szaktárca adatai szerint a Tanyafejlesztési Programra összesen 1851 pályázat érkezett eddig - 2011-ben, 2012-be és 2013-ban -, ebből 1396 felelt meg a követelményeknek, és esett át értékelésen. A VM által befogadott pályázatok támogatási igénye összesen 8,887 milliárd forint volt. A támogatást nyert pályázatok száma 963 volt, amelyek összesen 5,871 milliárd forint forráshoz jutottak.

Forrás: MTI