Fazekas: Védeni kell az európai rizstermesztőket

Agro Napló
Az európai, így a magyar rizstermesztés fennmaradása is csak akkor biztosított, ha a harmadik országokból származó importra ugyanolyan feltételek vonatkoznak, mint az unión belüli termelésre – értékelte az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen elhangzottakat Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter – közölte az agrártárca.

A rizstermesztéssel kapcsolatos témát most először tárgyalta az unió illetékes Tanácsa. A nyilatkozatot jegyző tagállamok az Európai Bizottság fokozott figyelmét kérték a rizságazati folyamatokra, és a lehetséges intézkedések meghozatalára.

Az Olasz Mezőgazdasági Minisztérium szervezésében az elmúlt hónapban, Milánóban került sor a rizstermesztő országok első fórumára, amelyen a rizstermesztéssel és feldolgozással érintett tagállamok az európai rizspiac aktuális kihívásait vitatták meg. A fórumon az olasz, a spanyol, a görög, a portugál, a bolgár résztvevők mellett Magyarország is képviseltette magát.

Az itt elfogadott közös nyilatkozat kiemeli, hogy az európai rizstermesztés - más szántóföldi növények termesztéséhez képest - speciális körülmények között folyik, nagy az élőmunka igénye, hozzájárul a környezet védelméhez, emellett a rizstermesztés több régióban történelmi, kulturális értéket is képvisel.

A magyarországi rizstermesztés a vidéki munkalehetőségek megőrzése miatt, valamint környezetvédelmi és talajhasználati szempontból is fontos. Magyarország földrajzilag a rizstermesztés északi határán található, itt a legnagyobb a kitettség az időjárási viszonyoknak. Jelenleg Magyarországon rizst 3000 hektár területen termesztenek. Kézimunka-igénye miatt fontos szerepe van a vidéki munkahelyteremtésben. A termesztés olyan szikes területeken folyik, ahol más növény termesztése nem reális alternatíva. A rizstermesztés környezetvédelmi szempontból is fontos, mert a régió vízháztartásához előnyösen járul hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!