Február elejétől lehet fejtrágyázni

Agro Napló
A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett – hívja fel az érintettek figyelmét honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A köztestület emlékeztet: a trágyázószer talajra abban az időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított.

A NAK utal arra is, hogy az ország mezőgazdasági területéből mintegy 4,013 millió hektár nitrát-érzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni október 31.-február 15 között nem lehet. Tekintve, hogy ezen időszakban a víz mozgása dominánsan a gravitációt követve lefelé irányul, így ilyenkor töltődhetnek fel talajok vízzel, ha azt az agrotechnikai hibák nem akadályozzák meg (például: az eketalpréteg).

A tilalmi időszakban tehát a csapadék a mélyebb rétegekbe juthat, s magukkal viheti a mobilis tápanyagokat, mint például a a nitrát ionok. A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban – amikor a trágyakijuttatása már nem tiltott - a kimosódás kockázata nem jellemző. Hiszen a növényi gyökérzet szívó hatása illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményezhet – olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás az idén. Elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés, de a felázott földekre amúgy sem lehe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!