Februárban 5100 gazdaságban kopogtat majd a KSH

Agro Napló
A tízévente – legközelebb 2020-ban – esedékes általános és teljes körű mezőgazdasági összeírás előkészítéseképp 2019 februárjában próbaösszeírást kezd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 40 településen.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020 nyarán teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre Agrárcenzus, 2020 elnevezéssel - jelentette be a statisztikai hivatal. Ennek során információkat gyűjtünk többek között a mezőgazdasági földhasználatról, az állattenyésztésről és a mezőgazdasági munkát végzőkről. A 2020. évi összeírás lehetőséget ad a KSH-nak arra, hogy az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági termelésben bekövetkezett változásokat is figyelembe véve új alapokra helyezze mezőgazdasági statisztikai adatgyűjtéseit.

A korral haladva a korábbiakhoz képest több ponton is változtat majd az összeírás módszertanán a KSH - elsősorban az adatszolgáltatatói terhek, illetve az adatszolgáltatók számának csökkentése érdekében. Mindezek érdekében fokozottan kíván támaszkodni az adminisztratív nyilvántartások adataira.

Az egyik jelentős változás, hogy az agrárcenzus adatszolgáltatói körének kijelölése – terveink szerint – a különböző adminisztratív adatbázisokban elérhető információk alapján történik majd - hívta fel a figyelmet a KSH. Az adminisztratív adatok átvételét a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény teszi lehetővé, a KSH a kezelésében lévő adatállományokat a hivatalos statisztikáról szóló törvény alapján kizárólag statisztikai célból, a cél eléréséhez szükséges mértékben használja fel, és garantálja az adatkezelés biztonságát.

A cenzus sikeres előkészítése érdekében próbaösszeírást hajtanak végre 2019 februárjában. Az adatszolgáltatói kört a mezőgazdasági földterületet használó-, vagy állatot tartó egyéni gazdaságok véletlenszerűen kialakított köre alkotja. Az adatfelvétel Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye együttesen 40 településére, továbbá Budapestre terjed ki, és összesen mintegy 5100 gazdaságot keresnek fel az összeírók.

Az adatszolgáltatás önkéntes, az összeírt adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak.

Az érintett települések listája elérhető ide kattintva.

Mi az az agrárcenzus?

A KSH tízévente hajt végre teljes körű mezőgazdasági összeírást, melynek célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére. Két teljeskörű összeírás között háromévente nagymintás gazdaságszerkezeti összeírásra kerül sor (a legutóbbi 2016-ban volt), emellett – az előbbinél jóval kisebb mintán – évente kétszer, júniusban és decemberben hajt végre a KSH az egyéni gazdaságokra is kiterjedő adatfelvételt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!