Fejlődhet a növénynemesítés!

Agro Napló
Csúcstechnológiai elemeket magában foglaló technológiafejlesztést hajtottak végre több mint 900 millió forintos beruházással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán Keszthelyen.

A Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alkotta konzorcium a csúcstechnológiákra épülő növénytudományi tudás- és szolgáltatóközpont fejlesztését célzó projektet az Európai Unió és a magyar kormány több mint 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásából finanszírozta – értesült a közleményből az Agro Napló.

A még 2016-ban kezdődött, most lezárult beruházás célja a 21. század tudományos követelményeinek megfelelő komplex infrastrukturális háttér megteremtése volt Keszthelyen, a mezőgazdasági ágazat fejlesztési igényeit kiszolgáló növénytudományok területén. A fejlesztések révén a kutatóhely sikerrel csatlakozhat az európai és a tágabb nemzetközi tudományos vérkeringésbe – írták.

A projekt részeként a burgonyafajták tárolási kísérleteihez szükséges, ezertonnás burgonyatároló épületet emeltek, klímaházat építettek, amely lehetővé teszi a kísérleti növények speciális ökológiai- és klimatikus viszonyok közötti nevelését, továbbá mintegy 50 laboratóriumi műszert, kutatási-fejlesztési eszközt és berendezést vásároltak. A fejlesztéseket informatikai beruházásokkal egészítették ki.

A beruházások hozzájárulnak a kertészeti, szántóföldi növénytermesztés, továbbá a növénynemesítés genetikai kutatási igényeinek magas színvonalú kiszolgálásához, és az egyetemi vagy külső kutatócsoportoknak, valamint a fejlesztőcégeknek laboratóriumi műszeres szolgáltatásokat is kínálhatnak. A jobb infrastruktúra lehetővé teszi, hogy az egyetemek több uniós kutatási programban részt vegyenek, az egyetemi hallgatók és kutatók pedig a gyakorlatban sajátíthatják el a legmodernebb kutatóeszközök használatát – ismertették a közleményben.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!