2024. április 23. kedd Béla

Feldman Zsolt: Az élelmiszer-ellátás biztosítása a legfontosabb kérdés

Agro Napló
Az élelmiszer-ellátás biztonságát semmi nem veszélyeztetheti, ezért az agrártárca kiemelt figyelemmel kíséri a gabonapiac helyzetét – jelentette ki Feldman Zsolt a Portfolio Agrárium konferenciáján.
Fotó: Fekete István, Agrárminisztérium

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy három nagy feladat áll az agrárium előtt 2022-ben. Egyrészt kezelni kell a jelenlegi, orosz-ukrán háború által is okozott gazdasági helyzetet, másrészt tovább kell folytatni a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program végrehajtását, valamint el kell fogadtatni az Európai Bizottsággal a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervet és fel is kell készülni annak alkalmazására is. Hozzátette, a mezőgazdaságnak alkalmazkodnia kell a megváltozott kereslet-kínálati viszonyokhoz, az alapanyag-ellátás okozta kihívásokhoz és az elszabadult energiaárakhoz is. Ezért nem véletlen, hogy a kormány szigorúan figyeli a hazánkból kimenő gabona és olajos magvak exportját. Feldman Zsolt üdvözölte az ellátás biztonsága érdekében részben magyar kezdeményezésre is meghozott uniós döntéseket, melyek közül kiemelendő a zöldítési feltételek enyhítése – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

  Fotó: Fekete István, Agrárminisztérium

Az államtitkár a „Megújuló vidék megújuló agrárium” programmal kapcsolatosan arra tért ki, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően 2020 vége óta 2000 milliárd forint értékben hirdettek meg pályázatokat az elmúlt időszakban, amiből 1460 milliárdnyit már le is kötöttek. Ennek keretében példaként említette, hogy 156 milliárd forint jut a precíziós gazdálkodás fejlesztésére, 117 milliárd a nagy élelmiszeripari üzemek megújítására, 377 milliárd a nagy állattartó telepek beruházásaira, 102 milliárd a terménytárolók és szárítók megvalósítására, és 70 milliárd a kertészeti üzemekre. A tavaly elindított program következtében több ezer gazdálkodó valósíthatja meg terveit. Kifejtette, a projektek megvalósítását minden eszközzel ösztönözni kell, az agrártárca célja ugyanis a teljes magyar agrárium és élelmiszeripar átfogó technológiai megújítása, ami levetővé teszi, hogy a versenytársainkhoz képest eredményesebben tudjunk termelni. Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az öntözéssel és a vízgazdálkodással kapcsolatos pályázatok, valamint az erdőgazdálkodók számára kiírt felhívások az idei esztendőben folyamatosan elérhetők. Hangsúlyozta, szerdán megnyílt az egységes kérelmek kitöltési felülete. A termelők 40 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan igényelhetnek támogatást, több adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíthetnek, valamint kifizetési kérelmet is beadhatnak.

Az államtitkár a Közös Agrárpolitika stratégiai terveiről szólva elmondta, hogy a dokumentumot tavaly év végén küldte meg hazánk az Európai Bizottságnak. A magyar gazdák fejlesztési céljaira építő anyag született, amely a zöld előírásoknak is megfelel, köszönhetően a megemelt társfinanszírozás biztosította lehetőségeknek. A gazdálkodók érdekét szolgálja, hogy a stratégiát még a nyáron elfogadják, így az őszi mezőgazdasági munkálatokra és a további agráriumot érintő feladatokra sokkal jobban fel tudjanak készülni az érintettek – fűzte hozzá Feldman Zsolt.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!