2024. március 29. péntek Auguszta

Feldman Zsolt: kedvezőek a kilátások a tejágazatban

Agro Napló
Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerint kedvezőek a kilátások a tejágazatban, mivel a fejlődő és fejlett gazdaságokban is bővülnek a piaci lehetőségek.

Az AM tájékoztatása szerint az eseményen Feldman Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt években széleskörű összefogás jött létre a tejtermelők, a tejfeldolgozók, a kiskereskedelem és a kormányzat között. Ennek eredményeként a hazai fogyasztók ma már döntő mértékben magyar termelőktől származó tejet vásárolhatnak az áruházakban. A szóban forgó összefogás eredményeit tette majdnem semmissé egy áruházlánc felelőtlen akciójával, amely ellen jogosan lépett fel a tejtermelői közösség. Mint ahogyan azt az államtitkár közölte: az agrártárca minden szükséges hatósági eljárást lefolytat ebben az esetben is.

Az államtitkár kedvezőnek ítélte a tejágazat kilátásait. Ezt a fejlődő és a fejlett gazdaságokban is bővülő piaci lehetőségekkel támasztotta alá.

Kifejtette: az elmúlt években a magyar mezőgazdaság dinamikus fejlődésen ment át, az ágazat kibocsátása meghaladta a 2700 milliárd forintot. Az élelmiszeripar 10 százalékát adja a tejfeldolgozás, az ágazat 294 milliárd forintos termelési értéket képviselt, és a kilátások is kedvezőek. A várakozások szerint az európai tejtermelés 2017-hez képest 2027-re 8 százalékkal bővül, a felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet ebben az időszakban.

Mindez Feldman Zsolt szerint az jelenti, hogy érdemes a tejágazatban dolgozni, abba energiát, pénzt és szakmai tudást fektetni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a munkaerőhiány, illetve az új környezetvédelmi elvárások teljesítése nehézséget jelent a gazdálkodóknak.

Az államtitkár elmondása szerint az uniós csatlakozás után csökkent a tejelő tehénállomány, majd 2010-óta mintegy 10 százalékkal nőtt, a tejhozam pedig ugyanekkora mértékben emelkedett és 2017-ben 8300 litert tett ki átlagosan. Kiemelte: nemzetközi összehasonlításban is professzionális a magyar tejágazat. Csehország után Magyarországon a legkoncentráltabb a tejelő tehénállomány és a feldolgozó kapacitás, a nyolc legnagyobb cég adja ugyanos a tejfeldolgozás háromnegyedét.

Feldman Zsolt emlékeztetett: a magyarországi tejfogyasztás az uniós átlagnak felel meg, ugyanakkor a vajfogyasztás az átlag ötöde, a sajtfogyasztás pedig a harmada. Az ágazat külkereskedelméről szólva elmondta: 120 milliárd forint értékben importált az ország tejet és tejtermékeket, a kivitel értéke pedig 100 milliárd forint volt tavaly. Hangsúlyozta: folyamatosan csökken a nyers tej kivitele, amelyet pozitívumként említett, mert a stratégia része, hogy az itthon megtermelt tejet Magyarországon dolgozzák fel – húzta alá az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét forráshoz jut a tejágazat

Ismét forráshoz jut a tejágazat

A kormány elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése érdekében, ezért a szakágazat szereplői az elkövetkezendő időszakban tovább...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!