MENÜ

Felére csökkent az ukrajnai mezőgazdaság exportja

Agro Napló 2022.08.24.

A kulcsfontosságú ukrán mezőgazdasági alapanyagok exportja csaknem felére esett vissza az orosz invázió kezdete óta a 2021-es év azonos időszakához képest a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

Fotó: Portfolio

 

Oroszország február 24-én kezdte meg az Ukrajna elleni támadást, és a harcok következtében az ukrán tengeri kikötőket blokkolták, így a termények nagy része vagy betakarítatlan maradt, vagy megsemmisült.

A mezőgazdasági export idén február 24. és augusztus 15. között 10 millió tonnára csökkent a tavalyi év azonos időszakának mintegy 19,5 millió tonnájáról – derült ki a minisztériumi adatokból.

A 2022-es ukrajnai gabonatermés az előrejelzések szerint 50 millió tonna körülire csökken a 2021-es rekordmennyiségű 86 millió tonnáról – értesült a Portfolio közleményéből az Agro Napló.

Idén február 24. és augusztus 15. között Ukrajna 3,8 millió tonna kukoricát, 1,4 millió tonna napraforgómagot, közel 1 millió tonna napraforgóolajat és mintegy 640 ezer tonna búzát exportált – derült ki a minisztériumi adatokból.

Az ország, amelynek élelmiszertermelése a kormány szerint akár 400 millió ember élelmezésére is alkalmas, exportált még árpát, szójababot és -olajat, napraforgó- és szójalisztet.

Július végén három ukrán fekete-tengeri kikötőt feloldottak a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében. De még a kikötők megnyitása után is jelentősen alacsonyabb az ukrán mezőgazdasági export, mint a konfliktus előtt, amikor Ukrajna havonta akár 6 millió tonna gabonát is exportált.

A múlt héten a mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a 2022/23-as szezonban augusztus 19-ig Ukrajna gabonaexportja az egyévvel korábbihoz képest 51,6 százalékkal, 2,99 millió tonnára csökkent.

A június 30-án véget ért 2021/22-es szezonban 8,5 százalékkal 48,5 millió tonnára nőtt a gabonaexport, köszönhetően az orosz megszállás előtti nagy mennyiségű szállításnak.

 

(Forrás: Portfolio)