Felfelé kúszik a cukor világpiaci ára

Agro Napló
A világpiacon és az európai uniós piacon egyaránt növekszik a cukor ára – adta hírül az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az Európai Unió ágazati exportja tavaly mintegy hárommillió tonna volt.

A fehér cukor világpiaci átlagára szeptemberben 281 euró/tonna volt, csaknem három százalékkal emelkedett az augusztusihoz képest – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb cukorpiaci jelentéséből. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehér cukor átlagára 2018 augusztusában 350 euró/tonna volt, az előző hónaphoz képest enyhén emelkedett – olvasható szintén a tanulmányban. Az Európai Unió cukorexportja a 2017/2018. gazdasági évben 3,3 millió tonna volt, kétmillió tonnával meghaladta az előző szezonban kiszállított mennyiséget.

Az Európai Bizottság októberben a cukorrépa várható idei átlaghozamát lefelé módosította 72,7 tonna/hektárra, ami csaknem három százalékkal maradna el az előző öt év eredményétől. Csökkenéssel számolnak Németországban (70,8 tonna/hektár), Franciaországban (85,5 tonna/hektár), Belgiumban (80 tonna/hektár), Dániában (57,7 tonna/hektár), Lengyelországban (59,4 tonna/hektár) és Hollandiában (83 tonna/hektár).

Ezzel szemben a cukorrépa egy hektárra jutó termése növekedhet Romániában, Szlovákiában, Ausztriában és Spanyolországban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a hazai 15 420 hektár vetésterület 59 százalékáról (9170 hektár) takarították be november 7-ig a cukorrépát. A betakarított mennyiség eddig 573 797 tonna, a termésátlag 62,6 tonna/hektár volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!