Felmérés a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról

Agro Napló
Az Európai Bizottság (EB) felmérést végez a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban működő vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra hozott intézkedések hatékonyságáról – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az összefoglaló emlékeztet: hivatalosan is elfogadták 2019 áprilisában a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló bizottsági irányelvet (2019/633 EU irányelv). Ez uniós szintű fellépést biztosít szerte az Európai Unióban, ami lehetővé teszi az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek alapszintű védelmét.

Mindez a szabályok harmonizálása mellett elsősorban azok érvényre juttatására vonatkozó közös előírások bevezetése és a végrehajtás terén tett erőfeszítések összehangolása révén valósul meg. A tagállamoknak a hatályba lépéstől számítva két évük van arra, hogy a szabályokat átültessék a nemzeti környezetbe, amiket hat hónappal később már életbe is kell léptetni.

A tagállamok által az irányelv összefüggésében hozott intézkedések hatékonyságának elemzésére az EB éves felméréseket végez. A kutatás egy alap kérdőívvel indul, aminek célja, hogy a jelenlegi helyzetet  meg lehessen ismerni az új nemzeti intézkedések végrehajtása előtt. A felmérést minden tagállamban elvégzik. Ez az irányelv hatálya alá tartozó beszállítókat célozza meg a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátás különböző szakaszaiban.

A kérdőív elérhető a NAK honlapján, kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe. A felmérést január 31-ig lehet kitölteni, az összegzés befejezése után az anonimizált eredményeket közzéteszik – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!