Félmilliárdos támogatás tejfeldolgozó építésére Mágocson

Agro Napló
A vidékfejlesztési politika stratégiai célja ugyanis az agrárgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése, egyúttal a vidéki munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés a mezőgazdaságban – olvasható az Agrárminisztérium legfrissebb tájékoztatásában, amit az Agro Napló megkapott.
Fotó: Fekete István/AM

A közlés szerint emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatásai kerültek előtérbe - hangsúlyozta Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Zilda tejfeldolgozó üzem avatásán.

A Zilda tejfeldolgozó üzem egy teljesen új, korszerű, energiatakarékos, a kor legmodernebb technológiáját alkalmazó kézműves, kis kapacitású tejfeldolgozó üzem, melynek a fejlesztéséhez a mintegy 483 millió forint vidékfejlesztési támogatás is hozzájárult. A beruházás mintegy 970 négyzetméter alapterületű csarnoképületben valósult meg, melynek keretein belül joghurtot, lágy sajtot és érlelt kemény sajtot állítanak elő.

Kis Miklós az avató ünnepségen elmondta: a tejágazat beruházási elképzeléseinek támogatását négy főbb beruházási jellegű pályázat szolgálja, melyen az irányító hatóság ez idáig több mint 170 milliárd forint összegű támogatási döntést hozott. A Vidékfejlesztési Program (VP) élelmiszer-feldolgozást támogató első felhívása keretében eddig 40 tejfeldolgozó üzemet támogattak, részükre pedig közel 9 milliárd forintot kötöttek le. Emellett elérhető volt a tejágazat számára is a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását célzó, mintegy 35 milliárd forint keretösszegű kiírás is. Sőt, szintén a tejtermelő tehenészetek fejlesztését célozza a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás, ami mintegy 36 milliárd forint összegű. Ez az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírások betartásához járul hozzá. 

Az agártárca államtitkára felhívta a figyelmet: a VP keretében sorra valósulnak meg a beruházások. A jövő szempontjából rendkívül fontos, hogy a magyar vidék gazdaságának legyen igénye és képessége a megújulásra – mutatott rá. Hozzátette: a cél az volt, hogy ebben a programozási időszakban és a következő ciklusban is a magyar vidéken hosszú távon is életképes gazdaságokat lehessen támogatni, amelyek stabilitást adnak a helyi közösségeknek. Ehhez növelni kell a magyar mezőgazdasági vállalkozások termelékenységét és hatékonyságát, hiszen a modern technológiákat követő mezőgazdaság az, amely a sikeres és tudásalapú vidék alapjait teremtheti meg – hangoztatta Kis Miklós.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!