Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat

Agro Napló
Az intézkedéseknek köszönhetően sikerült felszámolni a madárinfluenza járványt, és Bács-Kiskunban és Csongrád-Csanádban április vége óta nem mutatták ki a vírust a hazai baromfiállományban.

Az eredmények alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május 23-án elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzetek feloldását.

A megfigyelési körzetek feloldásával megszűntek hazánkban a madárinfluenza miatti területi korlátozások. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesülésével már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is. 

A jelenleg importtilalmat alkalmazó harmadik országokba azonban továbbra sem kezdődhetnek meg a szállítások, és erre leghamarabb az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerinti mentesség visszanyerését követően kerülhet sor. A harmadik országokkal kapcsolatos kereskedelmi információk megtalálhatóak a Nébih tematikus aloldalán. A kedvező járványügyi helyzet miatt az országos főállatorvos módosította a baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályokat. A részletes szabályok szintén a tematikus aloldalon érhetőek el  – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

A pozitív változások ellenére a Nébih most is felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a vírus behurcolásának és a betegség újbóli megjelenésének veszélye még mindig óriási kockázatot jelent, ezért a felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőséggel bír.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újra zártan kell tartani a baromfikat

Újra zártan kell tartani a baromfikat

A fokozott madárinfluenza veszély miatt dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte a magas kockázatú területeken a kereskedelmi célból tart...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!