Figyelem! Van mód a megnövekedett építési költségek elszámolására a pályázatoknál

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számos gazdálkodói visszajelzést kapott, hogy a folyamatban lévő beruházások megvalósulása a magas árszínvonal mellett gazdaságilag rendkívül kockázatossá vált. 

Ezen káros hatások mérséklését célozva a NAK javaslatot fogalmazott meg az agrár szaktárca felé, amelyben kérte a megnövekedett építési költségek elszámolásának engedélyezését a hatályos Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) szereplő referenciaárak mértékéig. A kamara javaslata nyomán – a módosított 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet alapján – lehetőség nyílt az építési költségnövekményeket elszámolni – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Eszerint a Vidékfejlesztési Programban támogatott, 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén van lehetőség többlet támogatás igénybevételére. Az igényt változásbejelentési kérelem keretében lehet benyújtani, egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylésig. A támogatás legfeljebb a változásbejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető. Az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió forint.

További részletes információkkal a kamara az ugyfelszolgalat@nak.hu e-mail címen áll az érintettek rendelkezésére.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!