Fókuszban a generációváltás a 23. Pápai Agrárexpón is

Agro Napló
A következő uniós agrárköltségvetéssel és a hazai agrárium modernizációjával kapcsolatos aggodalmak mellett a generációváltás előmozdításán volt a hangsúly a 23. Pápai Agrárexpo nyitónapján is. A szaktárca őszre ígér megoldási javaslatokat, a NAK és az Agro Napló versennyel próbálja felkelteni a fiatalok érdeklődését az ágazat iránt.
Fotó: nak.hu

A 23. Pápai Agrárexpo az eredmények bemutatásán túl jó alkalmat teremt arra, hogy felhívja a figyelmet az ágazat előtt álló kihívásokra is - fogalmazott pénteki, az eseményt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

A 2010 és 2018 közötti időszakban a magyar mezőgazdaság nőtt a legjelentősebben az unión belül, amire büszkék lehetünk - fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte azonban, hogy kihívást jelent az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, ami az expó egyik központi témája. Hozzátette: emellett a klímaváltozás és az uniós támogatáspolitika tervezett, kedvezőtlen átalakítása is nehezíti az ágazatban dolgozók tevékenységét.

Az államtitkár kitért rá, hogy a 12 milliárd eurós, agrárforrásokra szánt támogatás a brüsszeli bürokrácia javaslata értelmében 2 milliárd euróval csökkenne 2020 után. Ennek egy részét szerinte a migráció támogatására használnák fel, a gazdáknak juttatott támogatás felhasználását pedig megnehezítenék. Előnytelen agrárpolitika körvonalazódik, amelynek megakadályozása érdekében Magyarország keresi az együttműködés lehetőségét más országokkal - emelte ki.

Szavai szerint "az egységes kérelmek benyújtásának időszakában vagyunk, az ebből származó, összességében több mint 400 milliárd forint igen fontos a gazdák számára". A Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 600 milliárd forintot ítéltek oda beruházásokra, fejlesztésekre ismertetése szerint.

Komoly kihívásnak nevezte az államtitkár az ágazaton belül a generációváltás előmozdítását, mivel csupán a gazdák 6 százaléka 35 év alatti fiatal, ezért, mint mondta szakpolitikai programot indítanak a generációváltás előtti akadályok elhárítása érdekében. A változáshoz – jegyezte meg –, a fiatal gazdálkodóvá váláshoz a vidékfejlesztési pályázatok is hozzájárulnak.

Hozzátette, a tárca őszre olyan szakpolitikai programot készít elő, amely áttekinti a generációváltást akadályozó tényezőket és azokra megoldásokat is kínál.

Úgy fogalmazott, minderre azért is szükség van, mert a magyar mezőgazdaság elmúlt nyolcéves eredményét – az EU-ban ez idő alatt a hazai agrárium produkálta a legnagyobb növekedést – egy következő korosztálynak kell majd továbbvinnie. (A délutáni hagyományos Nyugat-magyarországi Agrárfórum szintén foglalkozik azzal, hogy hogyan lehet vonzóvá tenni a mezőgazdaságot a fiatalok számára.)

További nehézséget jelent, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatását ma már a fogyasztók is megérzik, elég csak az elmúlt fél év aszályos időjárására gondolni, amely több millió tonna terménykiesést jelent - tette hozzá. Az ebből is eredő drágulás megelőzése érdekében a kormányzat öntözésfejlesztésbe kezdett, átvállalva a vízszolgáltatási alapdíj megfizetésének 70 százalékát, a vízkészlet-járulék alól pedig mentesülnek a gazdálkodók - fogalmazott Feldman Zsolt. Hangsúlyozta: az ágazat fejlesztéséhez olyan Európai Parlamentre van szükség, amely a vidék fejlesztése mellett teszi le a voksot, valamint olyan Európai Bizottság felállítására, amely nem migrációpárti, hanem a vidéket védő politikát hajt végre.

A modern mezőgazdaság, az agrár-életpályák megismertetése és vonzóvá tétele a fiatalok körében több módon is történhet. Mi most a dunántúli mezőgazdasági szakgimnáziumok és szakközépiskolák hallgatóit hívtuk vetélkedőre a sikeres mezőgazdasági generációváltás elősegítésének szándékával.

Köszönjük a diákoknak, hogy nagy számban jelentkeztek a NAK és az Agro Napló felhívására az Agrárexpo Ászai című vetélkedőre; szeretettel gratulálok a résztvevőknek, és a nyerteseknek már előre is sok sikert kívánok az országos Ászok Ásza megmérettetésen! – mondta köszöntőjében Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

A pályaválasztás előtt álló általános iskolai diákok, illetve a középfokú iskolákba járók továbbtanulását a nagyobb térségi intézmények az expón is igyekeztek segíteni, kiállítóként ugyanis megjelent – többek között – a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara, a Pannon Egyetem és a Kaposvári Egyetem is.

Kik lettek az Agrárexpo Ászai?

Izgalmas versengést követően a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata nyerte az első Agrárexpo Ászai versenyt Pápán 2019. április 26-án pénteken.

A második helyen a vépi iskola csapata, a harmadik helyen a hazai pápai csapat, a negyediken pedig a csornaiak végeztek. A versenyről hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk. Addig is nézze meg videóinkat az Agro Napló Facebook oldalán!

Persze az idei expo – amelynek támogatója ismét a város önkormányzata – az eredeti célokat is viszi tovább.

– Az expó felívelő, több mint két évtizedes sikere sok ember odaadó munkájának az eredménye. Évről évre, ahogy bővül a rendezvény, úgy igényel egyre nagyobb szabású együttműködést a megvalósítása, ugyanakkor kétségtelenül kialakult egy szervezői rutin is, amellyel a rendezvény megszilárdult alapstruktúráját fektetjük le újra és újra. Erre jönnek rá a változó tematikus programok, amelyek mindig valami újat, időszerűt tesznek hozzá az az évi expóhoz. Örömömre szolgál, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, azon belül is a NAK Veszprém megyei szervezete már a kezdetektől fogva részese ennek a sikertörténetnek. A Pápai Agrárexpónak immár negyedik éve főszervezője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Akárcsak az ország többi jelentős agrárexpóján, a pápain is fontosnak tartjuk jelen lenni a magunk kapacitásaival, hogy ezáltal is segítsük tagjainkat az egymással és a nagyközönséggel való kapcsolataik fejlesztésében. Az expo létrehozásakor az egyik fő elgondolás éppen a NAK hitvallásának egyik vezérelve volt, jelesül hogy a kiállítás során a termelő és a fogyasztó közvetlenül is találkozhasson egymással. Az agrárium itt mindig is nagy jelentőségű volt. Az expo keretet és felületet biztosít a mezőgazdaságban létrehozott helyi értékek felsorakoztatására, népszerűsítésére, gyarapítására. Annak érdekében, hogy Pápán és térségében, a Nyugat-Dunántúlon az agrárium súlya megmaradjon, sőt növekedjen, szükségünk van az ilyen jellegű rendezvényekre – jegyezte meg Győrffy Balázs.

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az MTI-nek kitért arra: a MAGOSZ-szal közösen indított, az uniós források csökkentése elleni petíciót már több mint 175 ezren írták alá, kifejezve az ágazat egységét ebben a kérdésben. Az unió által tervezett intézkedések hatására a termelés követelményrendszere szigorodna, ezzel párhuzamosan a támogatás csökkentése egyértelműen az árak emelkedését eredményezné - hangsúlyozta.

Mindehhez a maga módján a város is igyekszik hozzájárulni. Mint Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, az önkormányzat a helyi ipari parkban 24 hektáros területet vásárol meg, ahová jelentő termelőkapacitású agrárvállalkozás települhet majd.

Kamarai stand és kiegészítő programok

A rendezvényen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standján a falugazdászok, referensek és a napi szinten kézzelfogható előnyöket kínáló szolgáltatások várják az érdeklődőket. A kamara szombaton pedig erdészeti fórumot tart, mivel a maga érdemeivel és problémáival az erdészeti ágazat is az agrárium szerves része, és bőven van mondanivaló mind a mezőgazdálkodók, mind az erdőgazdálkodók, a szakirányítók és a szaktanácsadók részére.

A szakmai konferenciákon, tájékoztatókon túl a szórakoztató, látványos és gyermekeknek szóló programokból sem lesz hiány. Sok egyéb mellett a gép- és állatbemutatók, a vadásznap és az agrárjátszótér is gondoskodnak a kilátogatók szórakoztatásáról.

Díjazottak

A pénteki megnyitón átadták a vásári díjakt is. Pápa város díját Patyi Attila, a Veszprém megyei önkormányzat díját a Pápai Hús Zrt., a megyei kormányhivatal díját Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport Közhasznú Egyesület, a NAK díját a Valkon 2007 Kft., a legszebb standért járó díjat a Tapolcafői Kertbarátkör, az Innovációs-díjat a Dorothy Pack Kft., a Jövő Nemzedékért-díjat a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kara, a vásár nagydíját pedig a Bakonyerdő Zrt. kapta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!