Fókuszban Baranya megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. Az ötödik rész fókuszában Baranya megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • Baranyai székhellyel 2016. június végén mintegy 64 000 gazdasági szervezetet tartottak nyilván, számuk 0,4%-kal (256-tal) kevesebb volt, mint egy évvel korábban.
  • A szervezetek kilenctizedét kitevő vállalkozások 28%-át a társas formák valamelyikében jegyezték be, számuk egy év alatt 4,5%-kal csökkent, miközben a 72%-ot adó önálló vállalkozók száma 1,3%-kal nőtt.
  • A társas vállalkozások (15 987) kétharmadát a kft.-k, 29%-át a betéti társaságok adták, mindkét gazdálkodási formában 4,8%-os csökkenés következett be.
  • Az önálló vállalkozók (41 377) 37%-a szerepelt az egyéni vállalkozók nyilvántartásában, számuk 1,9, míg a nagyobb hányadot kitevő egyéb önállóké 0,9%-kal bővült egy év alatt.
  • Az első félév során megyei székhellyel 2 092 gazdasági szervezet alakulását és 2 360 megszűnését jegyezték be, előbbi hasonló, utóbbi lényegesen magasabb volt az egy évvel előbbinél. Június végén 990 társas vállalkozásnál és 91 jogi személyiségű non-profit szervezetnél (az e formákban nyilvántartottak 6,2, illetve 2,6%-ánál) folyt kényszertörlési vagy felszámolási eljárás.

Beruházás

  • A baranyai székhelyű legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési szervek, valamint a megfigyelt nonprofit szervezetek 2016 első hat hónapjában 33,3 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, összehasonlító áron számítva 4,6%-kal többet, mint egy évvel korábban.
  • A tárgyidőszaki beruházások 38%-a a feldolgozóiparban valósult meg, főként az élelmiszeriparban, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termékek, valamint a fémfeldolgozási termékek gyártásában megnövekedett invesztícióknak köszönhetően. Ezzel együtt a fejlesztések több mint fele az iparhoz kötődött. Javult a beruházási aktivitás az ugyancsak jelentős súlyarányú mezőgazdaság, a kereskedelem és a szállítás területén is, több gazdasági ágban viszont számottevő volt a visszaesés.
  • A megyei szervezetek által megvalósított beruházásokon belül a 48%-os részesedéssel bíró épületek és egyéb építmények építésére, valamint a hazai gépek, berendezések, járművek beszerzésére kevesebbet költöttek, importból viszont több gépet, berendezést finanszíroztak, mint egy évvel előbb.

Turizmus

  • 2016 első félévében közel 143 ezer vendég érkezett Baranya megyébe, akik 316 ezer éjszakát töltöttek el a térség kereskedelmi szálláshelyein. A vendégek száma 8,1, a vendégéjszakáké 8,0%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát.
  • A vendégek zömét továbbra is a belföldről érkezők adták (87%). Mind a hazai, mind a külföldi vendégek a szálloda típusú szálláshelyeket részesítették előnyben.
  • A külföldi vendégek száma a hazai vendégkörnél kevésbé, mindössze 2,9%-kal gyarapodott, míg a szállásfoglalásaik száma 3,1%-kal visszaesett. A külföldiek közel fele négy országból – Németországból, Csehországból, Ausztriából és Szlovákiából – érkezett.
  • A megyében működő kereskedelmi szálláshelyek az év első hat hónapjában több mint 3,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ami 7,9%-kal több az egy évvel korábbinál. A bevételek 52%-a a szállásdíjban, 27%-a a vendéglátásban realizálódott.
  • Hasonlóan az előző év azonos időszakához a belföldi bruttó szállásdíj 28%-át SZÉP-kártyával egyenlítették ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!