Fókuszban Baranya megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A hatodik rész fókuszában Baranya megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A legalább 5 főt foglalkoztató ipari szervezetek Baranya megyei telephelyeiken 2016 első félévében 193,8 milliárd forint bruttó termelési értéket állítottak elő, volumenében 12%-kal többet, mint egy évvel korábban. Az ipari termelés egy lakosra jutó értéke – az országos átlag 38%-ával – továbbra is a legalacsonyabb a megyék rangsorában.
  • A legalább 50 főt foglalkoztató baranyai székhelyű ipari szervezetek 139,5 milliárd forint termelési értéke összehasonlító áron számítva 14%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, amiben az ilyen létszámú szervezetek számának bővülése is szerepet játszott. A termelés nagyobb hányadát (79%-át) előállító feldolgozóiparban 17, az energiaiparban 1,6%-kal nőtt a kibocsátás.
  • Az értékesítés árbevétele összehasonlító áron számítva 11%-kal gyarapodott, amire a belföldi eladások 8,7 és az (54%-os részesedésű) export közel 14%-os növekedése egyaránt hatással volt. Az alkalmazásban állók számának 8,1%-os bővülése mellett az ipari termelékenység 5,1%-kal javult.

Építőipar

  • A legalább 5 főt foglalkoztató baranyai székhelyű építőipari vállalkozások 2016 első félévi termelési értéke 11,5 milliárd forint volt, az országos 2,3 %-a. A termelési volumen az előző év azonos időszakához képest 20,8%-kal – azaz az átlagosnál (29,6%) kisebb mértékben – esett vissza.
  • Az egy lakosra jutó építőipari termelés 31,4 ezer forintot tett ki, ami az országos, illetve a vidéki átlag 60 és 78%-ának felelt meg. E mutató alapján Baranya a megyei rangsor alsó negyedéhez tartozott.
  • 2015 első félévéhez képest a hattizedes hányadot jelentő épületek építése vonatkozásában 19,5%-kal, míg a négytizedes súlyt jelentő egyéb épületek építésénél pedig 22,3%-kal csökkent a teljesítmény.
  • A vállalkozások birtokában lévő 3,5 milliárd forintnyi szerződésállomány 13,2%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építése kategóriájában ötödével, az egyéb épületeknél pedig 3,9%-kal kisebb szerződésértékkel kellett számolni.

Lakás

  • Baranya megyében az év első hat hónapjában 47 lakás épült, 9,3%-kal több mint egy éve ilyenkor.
  • Az építkezésekben a tavalyinál nagyobb szerepet vállaltak a természetes személyek, az építtetők 57%-a tartozott ebbe a kategóriába, 13 százalékponttal nagyobb hányaduk, mint 2015 első félévében.
  • Az átadott 47 lakás közül 22 saját használatra, 25 értékesítési céllal épült.
  • A használatba vett lakások hattizede családi házas formában, négytizede többszintes, többlakásos épületben valósult meg, átlagos alapterületük 95 m2 volt, 6 m2-rel nagyobb, mint 2015 első felében.
  • A megyei építésügyi szakhatóságok által kiadott építési engedélyek illetve egyszerű bejelentések száma ez év június végéig elérte a 191-et, amely az előző év első feléhez viszonyítva több mint háromszoros növekedést jelentett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!