2024. április 25. csütörtök Márk

Fókuszban Borsod-Abaúj-Zemplén megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A tizenkettedik rész fókuszában Borsod-Abaúj-Zemplén megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A 4 főnél többet foglalkoztató megyei telephelyű vállalkozások termelési értéke 2016. I. félévben összehasonlító áron 7,1%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.
  • A 49 főnél nagyobb létszámmal működő megyei székhelyű ipari szervezetek teljesítménye 2016. első hat hónapjában 12%-kal nőtt. A termelés gyarapodása az exportnak volt köszönhető, amelynek volumene 17%-kal bővült, a belföldi eladásoké viszont 6,3%-kal csökkent 2015. január–júniushoz képest.
  • Az ipar egészében az alkalmazásban állók száma 7,2%-kal, a termelékenység 4,7%-kal emelkedett.
  • A döntően külpiacokra termelő gépipar szerepe továbbra is meghatározó. A járműgyártás ágazat termelési értéke 36, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 27, a gép, gépi berendezés gyártása 24%-kal bővült 2015. I. félévhez képest. A gépipari ágazatok mindkét irányban tudták növelni értékesítésüket. A megye ipari produktumának négytizedét előállító vegyi anyag, termék gyártása ágazat teljesítménye 3,3%-kal mérséklődött.

Építőipar

  • 2016. I. félévben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhelyű 4 főnél többet foglalkoztató építőipari vállalkozások termelési értéke 26 milliárd forint volt, összehasonlító áron 2,0%-kal több mint az előző év azonos időszakában.
  • Építményfőcsoportok szerint az építőipari munkák 68%-a épületek, 32%-a egyéb építmények építéséből állt. Az előbbiek volumene 15%-kal bővült, az utóbbiaké 17%-kal csökkent.
  • Ágazatok szerint a termelési érték 49%-a épületek építése, 39%-a a speciális szaképítés, 12%-a az egyéb építmények építése volt. Az épületek építésének volumene emelkedett, a speciális szaképítés és az egyéb építményeké mérséklődött.
  • Az építési, szerelési munkák termelési értéke a 49 főnél nagyobb szervezeteknél nőtt, az 5–9 és a 10–49 főseknél csökkent.
  • 2016. január–júniusban az új szerződések értéke 17%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül épületek építésére 52%-kal nagyobb, egyéb építmények építésére 24%-kal kisebb összegű munkára kötöttek megbízást. A tárgyidőszak végi szerződésállomány héttizedével esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

Lakás

  • A megyében 2016 I. félévében továbbra is kedvezőtlenül alakultak a lakásépítési adatok, összesen 23 lakás épült. A használatba vett lakások száma 8%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
  • A vállalkozások lakásépítési tevékenysége némileg élénkült, az év első hat hónapjában a lakások 8,7%-át építtették.
  • Az elkészült lakások többségét természetes személyek saját használatra építtették, kizárólag családi házas formában.
  • Az első félévben épített lakások 65%-a 4 és több szobás volt.
  • A kiadott lakásépítési engedélyek és új lakóépületek építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 87 volt, 16%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!