Fókuszban Nógrád megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harminchatodik rész fókuszában Nógrád megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • Nógrád megyében 2016. I. félévben a 4 főnél többet foglalkoztató megyei telephelyű ipari vállalkozások 187 milliárd forint termelési értéke összehasonlító áron 36%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.
  • A 49 főnél nagyobb megyei székhelyű ipari szervezetek 90 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, a volumennövekedés 8,3%-os volt. Összehasonlító áron az értékesítés 9,0%-kal, ezen belül a belföldi 4,4, az export 9,6%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.
  • A kohászat és fémfeldolgozáson kívül valamennyi kiemelt ipari ágazatban nőtt a termelés volumene. Több mint másfélszeres az emelkedés a textil- és bőriparban, ahol az értékesítésen belül az export a meghatározó. Jelentős bővülést produkált a villamos berendezés gyártása ágazat is, ott a belföldi értékesítés növekedése volt hangsúlyosabb.
  • Egy alkalmazásban állóra 5,2%-kal több termelési érték jutott 2016 I. félévében, mint egy évvel korábban.

Építőipar

  • 2016. első félévben a megyei székhelyű 4 főnél többet foglalkoztató építőipari vállalkozások 2,3 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, összehasonlító áron 23%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Egy lakosra 12 ezer forint építőipari termelési érték jutott, az országos 23%-a.
  • Építményfőcsoportok szerint a megyei építőipari produktum háromnegyede épületek építése, negyede egyéb építmények kivitelezéséből származott.
  • Az építőipar ágazatai közül az összteljesítmény 58%-át a speciális szaképítés, 37%-át az épületek építése, 5,5%-át az egyéb építmények építése állította elő. Minden építményfőcsoport és építési ágazat termelési értéke visszaesett 2015. I. félévhez viszonyítva.
  • Az építőipari termelési érték 57%-át az 5–9, 37%-át a 10–19, 6,0%-át a 20 fő és afelett foglalkoztató szervezetek adták. Termelésbővülés kizárólag az 5–9 főt foglalkoztató vállalkozásoknál volt.
  • A június végéig kötött új szerződések volumene az egy évvel korábbi alacsony bázistól 25%-kal maradt el.

Lakás

  • Nógrád megyében 2016. I. félévében 5 lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt, ami az előző év azonos időszaki alacsony bázisnak a 45%-a volt.
  • A tízezer lakosra jutó épített lakások száma (0,3) Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben a legalacsonyabb a megyék között.
  • Valamennyi lakást természetes személyek, saját használatra, családi házas formában építtették. A lakások átlagos alapterülete 252 m2 volt, amely 75 m2-rel meghaladta a 2015. I. félévit. Három lakás 4 és több szobával, két lakás 3 szobával rendelkezett.
  • A kiadott lakásépítési engedélyek és új lakóépületek építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 25 volt 2016. január–júniusban, 17-tel több, mint egy évvel korábban.
  • Az év első hat hónapjában egy lakás szűnt meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!