Fókuszban Vas megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. Az ötvenedik rész fókuszában Vas megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • Június végén 39,9 ezer vállalkozást regisztráltak vasi székhellyel, az egy évvel korábbinál 551-gyel többet. Az állomány 78%-át kitevő önálló vállalkozók száma 2,9%-kal nőtt, míg a társas vállalkozásoké 3,5%-kal csökkent.
  • Az önálló vállalkozók 48%-a mellék-, 32%-a főfoglalkozásban tevékenykedett. Mindkét tevékenységi formában jóval többen végeztek munkát, mint tavaly ilyenkor. Nyugdíj mellett azonban valamivel kevesebben folytattak vállalkozói tevékenységet.
  • A társas vállalkozások legnagyobb részét kitevő kft-k, valamint bt-k száma továbbra is csökkent. Rt-ből hárommal többet, összesen 45-öt regisztráltak.
  • A társas vállalkozások legtöbbjének (96%) létszáma nem éri el a 20 főt. Számuk egy év alatt 3,7%-kal csökkent, az ennél nagyobb létszámú cégekből azonban 2,3%-kal többet regisztráltak.
  • A két legnagyobb súlyú gazdasági ágban, a mezőgazdaságban és az ingatlanügyletekben az önálló vállalkozók túlsúlya és terjedése miatt továbbra is nőtt a vállalkozások száma. A harmadik és negyedik legtöbb szervezetet tömörítő kereskedelemben, valamint tudományos és műszaki tevékenységben szintén bővült az önálló vállalkozók köre, előbbi területen azonban a kisebb ütemű bővülés nem tudta ellensúlyozni a társas vállalkozások számának nagyobb mértékű fogyását.

Beruházás

  • A fafeldolgozás, a közúti jármű gyártása és a szárazföldi, csővezetékes szállítás ágazatokban megvalósult nagy értékű fejlesztések bázishatása miatt csökkent a megyében a beruházások volumene. A vasi székhelyű gazdasági szervezetek az I. félévben 36,1 milliárd forintot költöttek új beruházásokra, összehasonlító áron negyedével kevesebbet, mint 2015 azonos időszakában. A teljesítményérték az országos 2,4%-át tette ki, egy lakosra jutó értéke a területi rangsorban a 7. helyezést érte el.
  • Az anyagi-műszaki összetétel csak kis mértékben módosult az előző évhez képest. A források 22%-át fordították épületek, építmények felépítésére, kétharmadát gépek, 9,2%-át járművek beszerzésére, 1,6%-át pedig mezőgazdasági célú fejlesztések megvalósítására.
  • A beruházások volumene a teljesítményérték mindössze 13%-át adó 8 gazdasági ágban nőtt, 11 területen pedig csökkent. A legnagyobb visszaesés az energiaiparban történt, de a teljesítések értéke a szállítás, raktározásban, az oktatásban és az egészségügyi szolgáltatásban sem érte el az előző évi 50%-át.

Turizmus

  • Április kivételével minden hónapban több látogató érkezett a vasi kereskedelmi szálláshelyekre és tovább maradt ott, mint 2015 azonos időszakában. Az I. félévében a 223 ezer vendég 6,8%-kal, a lefoglalt 670 ezer éjszaka 6,7%-kal haladta meg az előző évit. A forgalom csak Budapesten és Zala megyében volt magasabb az itteninél. Az átlagos tartózkodási idő (3,0 éjszaka) nem változott.
  • Javult a kapacitás-kihasználtság. A férőhelyek 28%-át sikerült lekötni, ami felülmúlta a tavalyit és magasabb volt az országosnál.
  • A szállodákban eltöltött idő 8,5%-kal nőtt, így a hotelek 82%-kal részesedtek a forgalomból. Az egyéb szálláshelyek iránt csökkent a kereslet.
  • A vendégéjszakák közel hattizedét külföldiek foglalták le. A határon túli forgalom kilenctizedét Ausztria, Csehország, Németország és Szlovákia állampolgárai adták.
  • A szálláshelyek hat havi bruttó bevétele (9,4 milliárd forint) folyó áron 1,3%-kal csökkent, mivel vendéglátásból a tavalyi összeg héttizede folyt be. A teljes forgalom egyötödét kitevő belföldi bruttó szállásdíj 24%-át SZÉP-kártyával egyenlítették ki a hazai turisták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!