Fókuszban Vas megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. Az ötvenegyedik rész fókuszában Vas megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A megyében az I. félévben a hazai ipari termelés 4,7%-át állították elő. Az egy lakosra jutó 2,5 millió forint teljesítmény az országos 1,8-szeresét tette ki. A legalább félszáz főt foglalkoztató vasi székhelyű vállalkozások és nonprofit gazdasági társaságok hat havi kibocsátása (509  milliárd forint) 6,7%-kal nőtt. Az értékesítés 89%-át kitevő export 6,4, a belföldi eladás 2,4%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.
  • A vegyipar és a kohászat, fémfeldolgozás kivételével az ipar valamennyi ágazatcsoportjában nőtt az előállított termékek volumene. A termelés 57%-át adó járműiparban 6,3%-kal bővült a teljesítmény. A legnagyobb növekedés (23%) a 8,2%-kal részesedő egyéb feldolgozóipar és javításban történt.
  • A megyében bejegyzett 49 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozásoknál az I. félévben átlagosan 23 835 fő dolgozott, 3,4%-kal több, mint 2015 hasonló időszakában. Az egy alkalmazásban állóra jutó termelés (21,3 millió forint) 3,2%-kal nőtt, de így is 2,2 millió forinttal elmaradt az országostól, a megyék rangsorában pedig a középmezőnyben helyezkedett el.

Építőipar

  • A megyei székhelyű legalább 5 főt foglalkoztató szervezetek termelése az előző év azonos időszakához viszonyítva alig több mint négytizedére esett vissza, ami az építőipari vállalkozások teljesítményét korábban is leginkább befolyásoló út, vasútépítési munkák csökkenésével volt magyarázható. Ezzel is összefügg, hogy az egyéb építmények építésére fordított összeg, az egy évvel korábbi nyolctizeddel szemben, már csak az építőipari termelés hattizedét tette ki.
  • Az ágazatok közül az épület építések volumene csökkent a legkisebb mértékben (4,5%), ennek ellenére a termelési érték alig több mint negyedét adta. Az egyéb épületek építésére hét, a szaképítési munkákra hattizedével kevesebbet fordítottak az egy évvel korábbinál. Utóbbi ágazaton belül különösen az épületgépészet teljesítménye csökkent.
  • A növekedés alapja lehet, hogy a tárgyidőszakban kötött új szerződések értéke többszöröse volt az egy évvel korábbinak, és a június végi 42 milliárd forint szerződés állomány is a munkák későbbi ütemezésére utal.

Lakás

  • Az év első hat hónapban az országosnál jóval nagyobb mértékben nőtt az épített lakások száma. Összesen 183 lakás kapott használatbavételi engedélyt, 2,8-szer annyi mint az előző év azonos időszakában. Tízezer lakosra jutó számuk (7,2) – Győr-Moson-Sopron után – a második legmagasabb helyet foglalja el a főváros és a megyék között.
  • Az építési kedv növekedése elsősorban a szombathelyi és kőszegi piaci célú építéseknek köszönhető. A vállalkozások által épített lakások száma több mint kilencszeresére nőtt, melyek főként értékesítés céljából készültek.
  • Az új lakások átlagosan 79 m²-esek. Az elkészült lakások 86%-a városban épült, melyek több mint fele Szombathelyen, közel negyede Kőszegen került átadásra.
  • Kétszeresére nőtt az építési engedélyek száma, 496 lakás építését tervezik. Tízezer lakosra jutó számuk (19,6) negyedik a főváros és a megyék rangsorában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!