Fókuszban Veszprém megye – 1. rész: demográfia, munkaerőpiac

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A ötvenkettedik rész fókuszában Veszprém megye demográfiai helyzete és munkaerőpiaca áll.

Demográfia

  • Az előzetes adatok szerint Veszprém megyében az év első 6 hónapjában az országosnál nagyobb mértékben csökkent a születések száma.
  • Június végéig Veszprém megyében 1433 gyermek született és 2367 fő hunyt el. A születések száma 120-szal, a halálozásoké 88-cal volt kevesebb, mint az előző év első felében.
  • A megye népessége a természetes fogyás következtében 934 fővel csökkent.
  • Jelentősen élénkült a házasságkötési kedv. 2016 január és június vége között 832 Veszprém megyei pár járult az oltár elé, ami 24%-kal több mint 2015 első hat hónapjában.

Munkaerőpiac

Gazdasági aktivitás

  • A KSH munkaerő-felvételének adatai alapján 2016 második negyedévében 163,5 ezer gazdaságilag aktív, 15-74 év közötti személy élt Veszprém megyében. Az aktivitási arány 61,9% volt.
  • Április-június között 159 ezer foglalkoztatott és 5,0 ezer munkanélküli élt a megyében, előbbiek száma 2,9 ezerrel nőtt, utóbbiaké 2,3 ezerrel csökkent egy év alatt.
  • A munkanélküliségi ráta 3,1% volt, ami a régió megyéi között a legmagasabb, az országos értéknél viszont 2 százalékponttal kedvezőbb.

Keresetek

  • 2016 I. félévben a Veszprém megyei székhelyű legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél átlagosan 83 ezren álltak alkalmazásban, 4,3%-kal többen, mint az előző évben. A versenyszférában és a költségvetési szervezeteknél is többen dolgoztak, mint egy évvel korábban.
  • Valamennyi nagy foglalkoztató ágban bővült a létszám, legnagyobb ütemben (10%-ot meghaladó mértékben) az adminisztratív szolgáltatások területén. Az alkalmazásban állók több mint harmadának munkát adó iparban 1400 fővel dolgoztak többen.
  • A havi bruttó átlagkereset (226 ezer forint) az országos átlagot meghaladó mértékben, 6,9%-kal nőtt. A kereseten felüli, egyéb munkajövedelmek az összes jövedelemnek átlagosan 5,8%-át képezték, összegük megközelítette a havi 14 ezer forintot. A havi nettó átlagkereset 150 ezer forintot tett ki, ezen belül a fizikai munkakörben foglalkoztatottak 118, a szellemi foglalkozásúak 200 ezer forintot vittek haza átlagosan.

Nyilvántartott álláskeresők

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján Veszprém megyében a 2016 júniusi zárónapon 6624 fő álláskeresőt regisztráltak, negyedével kevesebbet, mint egy évvel korábban.
  • A nyilvántartásba vett álláskeresők 8,8%-a pályakezdő, számuk egy év alatt harmadával csökkent.
  • Az álláskeresők fele részesült valamilyen jövedelempótló támogatásban. A szociális ellátásban és álláskeresési járadékban részesülők száma 38%-kal csökkent. Az álláskeresési segélyben részesülők száma 19%-kal emelkedett.
  • A bejelentett üres álláshelyek száma az időszak végén 1937 volt, 5%-kal meghaladva az egy évvel korábbit. Az elhelyezkedési esélyek kedvezőbben alakultak: 5 helyett 3 álláskereső pályázhatott egy álláshelyre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!